Преминете към основното съдържание

Шест неща, които убиват любовта

Няколко признака, че романтиката в отношенията ви си отива и как да се предпазите от това

Любовта е едно от най-силните чувства, но е погрешно да се смята, че е непобедима. Напротив – любовта изисква грижи. Ако не го правим, рискуваме да я унищожим. Как да изключим вредните неща от сърцето си?

#1: НЕДОВЕРИЕ

Основни признаци: Партньорът ви по няколко пъти на ден и под различен предлог се опитва да разбере какво сте правили предишната вечер, като при това се опитва да ви хване в лъжа. Успява да разбере паролата на телефона ви, за да види с кого и какво си пишете в месинджър. А ако заминете в командировка, звъни в хотела, за да провери колко човека са регистрирани в стаята. Поздравления – имате си популярен вид ревнивец – обикновен.

Диагноза: Ревността е проява на маниакалност и зависимост и няма нищо общо със зрялата любов. Единственият универсален съвет в подобна ситуация – съхранете адекватна самооценка за себе си. Старайте се да не концентрирате целия си живот само около един човек, създавайте си нови познанства, не се затваряйте у дома и бъдете активни – в работа, хоби, спорт, срещи с приятели, а вкъщи бъдете по-активни в отношенията с половинката си.

#2: РУТИНА

Основни признаци: Все по-често си задавате въпроса: наистина ли това очаквах от отношенията ни? Всеки петък да се изтягаме на дивана пред телевизора и да се тъпчем с пица и пуканки (о, колко романтично беше това първите три пъти!)

Диагноза: Рутината е бомба и, то не винаги със закъснител, за интимните ни отношения. Страстта е едно от най-загадъчните и свободолюбиви проявления на любовта и това чувство не бива да се затваря в клетка. Ако сте минали на етап да планирате, че всяка събота ще правите секс, значи с бързи крачки вървите към катастрофа.

#3: ПОСТОЯННА ОБИДА

Основни признаци: След скандал се срещате на вечеря. Вечерта започва мило, с извинения, но внезапно отново се впускате в поредното изясняване на отношенията, а споровете ви за това кой трябва да вади съдовете от съдомиялната, стават все по-шумни.

Диагноза: Зад подобни спорове за глупости, обикновено стоят по съществени неизяснени проблеми. Например, единият партньор иска деца, а другият – не. В тази ситуация първият се чувства подтиснати неудовлетворен. Не трупайте обида и гняв: единственото решение е да се откровени един с друг.

#4: СКУКА

Основни признаци: Бихте поели какъвто и да е ангажимент, само да не си оставате двамата вкъщи. А когато все пак останете насаме, всеки от вас забива нос в телефона.

Диагноза: В отношенията неизбежно се стига до момента, в който имаме усещането, че чувствата ни са достигнали връхната си точка. Няма нужда повече да впечатляваме обекта на чувствата ни, да се борим за вниманието му, не се страхуваме, че можем да го изгубим. „Къде ще иде?”, си мислим. Защо да му повтаряме непрекъснато, че е красив и талантлив? А всъщност трябва да помним, челюбовта повяхва и умира, ако не се грижим за нея, страстта угасва, ако не я подклаждаме непрекъснато.

#5: НЕРАВЕНСТВО

Основни признаци: Все по-често мислите над това, че вкусовете ви са несъвместими и че се развивате с различна скорост. Вече изобщо не сте сигурни, че ще сте щастливи до края на живота си с човек, който виси до 4 сутринта на дивана и играе Play Station.

Диагноза:. Важното е да осъзнаете и приеметеразличията между вас и партньора ви – те са неизбежни. Краят на любовта идва тогава, когато започнем с опитите да променим другия. Няма как да накарате някой да бъде точно това, което вие сте нарисували в съзнанието си. Градете отношенията си на база на общите ви интереси и приемайте съществуващите различия с разбиране.

#6: Гордост

Основнипризнаци: Всеки ваш конфликт, дори най-малкият, преминава по един и същ сценарий – единият от партньорите непрекъснато прави компромиси и предприема първата крачка за сдобряване, независимо дали е виновен, или не.

Диагноза:Ако сте във връзка с човек, който никога не се извинява за грешките си, означава да се обречете на вечни страдания. Способността да виждаш грешките си и да се извиняваш за тях, е признак на емоционална интелигентност, а също така засилва взаимното доверие. Заслужава си да го развивате в себе си и в партньора си.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser