Преминете към основното съдържание

Широко затворени очи

Дори в разкрепостено време като нашето, се случва да се изчервим от собственото си въображение по време на сън. Защо обаче сънуваме точно това?
© iStock

Елена, на 32 г., се събудила потна (и мокра) след еротичен сън, в който тъкмо получавала невероятен оргазъм. Отначало била мнооого приятно изненадана. Ала скоро подробностите започнали да изплуват. „Беше с най-добрата ми приятелка“, ужасена е Елена, която в реалния живот никога не е изпитвала влечение към жени. Почувствала се засрамена и притеснена. „Чудех се: какво ли означава сънят?“

НОЩНИ ЖИВОТНИ

Ето това им е сложното на секс сънищата – колкото и да обичаме горещите сцени, в някои случаи сюжетът се завърта така, че ни се иска да си затворим очите. По-точно – да ги отворим! Да се събудим и да се отървем от тези фантазии. Дали те отразяват наши неосъзнати желания? Че тайно искаме да спим с най-добрата си приятелка например? Или с шефа, съседа или колегата на собствения ни мъж? Че все още имаме чувства към бивш партньор? Че копнеем да се усамотим с някого напълно непознат?

Успокойте се! Нощните видения с висок еротичен заряд са нещо напълно нормално. Свързани са с физиологични процеси и с промени в тялото. По време на REM-фазата (стадия на съня, в който сънуваме и който се характеризира със забележителни физиологични промени като ускорено дишане, ускоряване на мозъчната дейност, бързи движения на очите и отпускане на мускулите) тялото минава през същите физически реакции, за които сънуваме, сякаш ни се случват в будно състояние. „В тази фаза дишането и циркулирането на кръвта се учестяват, което означава приток на кислород включително и към гениталиите“, обяснява калифорнийският изследовател на съня Кели Бълкъли. Дори менструалният цикъл може да повлияе върху интензитета на палавост в света на несъзнатото. Едва ли ще ви изненадаме, че най-често това се случва в периода на овулация, когато либидото ни е по-високо.

ЛОВЕЦ НА СЪНИЩА

Разбира се, еротичните сънища отразяват и емоционални, а не само физически процеси. Антонио Задра, професор по психология в Монреалския университет, анализира над 3500 сънувани сюжета и открива, че над 8% от тях съдържат някакъв вид сексуална активност, свързана директно със случки и помисли от предходния ден. И заключва, че сънищата не означават непременно желанията ни, но са пряко свързани с това, че сме си мислели за секс в будните часове, преди да заспим.

И все пак, не всички еротични сънища са за секс, смята Кели Бълкъли. Понякога те са знак, че сме ядосани на партньора си например. „Сънищата могат да използват драмата от една сексуална връзка и да изразят емоционални истини, разкривайки реални конфликти“, казва изследователят. И разказва за своя пациентка, която искала да стане писател,. Съпругът й бил против тази идея и ето че една нощ тя сънувала, че участва в пикантно забавление с писател. „Сънят й беше сексуален, но не означаваше, че тя си е мислела за секс с писател, нито че изобщо е мечтаела да изневери“, обяснява Бълкъли. „Просто нейните цели създаваха конфликт във връзката й.“

С други думи, ако сънувате, че изневерявате, това не е непременно сигнална лампичка, че скоро ще го направите и наяве. Затова, нека разшифроваме заедно трите най-често срещани еротични теми в сънищата.

Сънувате някого от миналото, защото той все още е част от това, което сте.

1. Изневяра

Най-популярният сценарий при двойките. И нищо чудно! Да се сближиш при потайни и опасни обстоятелства с някого, както и да узнаеш, че някой друг застрашава връзката ти, означава да станеш уязвим. Което е болестта на XXI век, поне според Брене Браун, която от години изследва ролята на срама в живота ни.

Ако на вас ви изневеряват: Сънищата, свързани с потенциални или непосредствени заплахи (как например половинката ви изневерява), са като противопожарна подготовка. Най-лошият възможен сценарий, разигран насън, е опит да си представите „какво би било, ако...“

Ако вие изневерявате: Тези сънища могат да отразяват липсата на самочувствие и доверие, отбелязва Дрю Рамзи от Университета Колумбия. Те могат да означават и че не получавате достатъчно внимание от партньора си, смята Джилиан Холоуей, автор на книга по темата.

2. Минало (не)свършено

Хич не е необичайно бивши партньори да се прокрадват в сънищата ви. Но пък чак да имате еротични видения с тях? Не, не означава, че още таите чувства, от които не сте се излекували. По-вероятно е мозъкът ви просто да проиграва познати сюжети и лица от миналото. „Изследванията показват, че сънищата имат безмерна повтаряемост, което обяснява защо и до днес сънуваме, че не сме се подготвили добре за важен изпит от гимназията“, казва Бълкъли. „Предишни случки оформят кои сме днес. И макар човекът в съня ви да не е вече в живота ви, той все още е част от това, което сте вие.“ Бившите, които ви се явяват насън, могат да символизират и сегашния ви партньор, ако имате такъв. „Да се натискате с бившия означава, че искате и сегашния ви партньор да ви желае“, смята Холоуей, като уточнява, че това е само една от вероятните посоки на тълкуване.

3. Забраненият плод

Дали ще е страстна нощ с непознат, секс с друга жена или оргия в порно стил, Бълкъли казва, че тези сцени може да отразяват вътрешните ви желания, макар и в твърде екстремен вариант. При този тип сънища има деление на мъжки и женски. При силния пол има двойно по-голяма вероятност нощните сюжети да включват секс на обществено място и с много партньорки, гласи проучване на д-р Антонио Задра от Монреал. Докато подсъзнанието на жените се насочва по-често към знаменитости.

И ако се събудите, чудейки се дали сте изживели истински оргазъм – да, твърде вероятно е (4% от сънищата ни резултират в действителен такъв). Интересното е, че докато мъжките фантазии са по-егоистични, жените по-често сънуват оргазма на половинките си, а не своето собствено удоволствие. Според книгата „Голямото „О“ от 1995 г. пък значителен брой дами са получили първия си оргазъм насън.

И при двата пола обаче мръсните мисли нямат спирачки в рамките на съня. Това е зона, освободена от предразсъдъци, в която подсъзнанието се отпуска и ни позволява да изживеем фантазиите си. Дори никога да не сме го правили наяве. Така че, полегнете и се позабавлявайте!

Разгадайте кода

  • Хората с по-пуритански възгледи имат автоцензурирани сънища, в които еротиката не влиза под обичайната си форма, а е заменена от символи.
  • Мъж със силни морални задръжки ще сънува тунели и подземни проходи, вместо вагини, и хълмове и куполи на катедрали, вместо гърди.
  • На свенливите дами пък често ще им се явяват сънища с ракети, цигари, комини.
  • Ако се целувате на сън: страстното преплитне на езици и устни може да е знак за одобрение и приемане.
  • Голотата често присъства в сънищата, за да ни покаже, че сме уязвими, и оголва части от нас, които предпочитаме да оставим скрити.
  • Ако сте привързани към някого и сънувате любовните си отношения с него, значи сте щастливи заедно. Ако нямате партньор, може би сте готови да срещнете любовта.
  • Привличане: да желаете някого насън, може да означава, че копнеете за чувствата или преживяванията, които този човек предизвиква у вас.

текст ПЕТРА ДЕНЧЕВА

Още по етикети

секс , емоции
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser