Преминете към основното съдържание

Шокотерапия – приятна и ефикасна!

Напоследък не едно и две научни изследвания потвърждават колко е полезен шоколадът за здравето и добрата ни форма.
© iStock

Още от времето на ацтеките какаото е обявено за „свещена напитка“, а когато испанските завоеватели го откриват за света, всички лудват по него.

Днес, фин млечен или черен, шоколадът освен че е вкусен, е и здравословен!

Повдига тонуса, либидото и настроението

Той е богат на магнезий и е мощен антистрес лек и антидепресант. Освен това съдържа кофеин и теобромин, които ефикасно борят умората, породена от липсата на тонус. Най-важното е, че шоколадът стимулира отделянето на ендорфини – естественият опиат за организма ни. Нещо повече, в тази вкусна храна се съдържа фенилетиламин, вещество, което се отделя, когато сме влюбени. Преди години, по време на един световен конгрес на сексолозите, италиански изследовател излезе с твърдението, че жените, които не се притесняват от близкото си приятелство с шоколада, имат много по-пълноценни емоционални отношения с близките си.

Влияе добре на сърдечносъдовата система

Сред многото полезни вещества, които влизат в състава на какаото, са и полифенолите, силни антиоксиданти, които спомагат за възобновяването на клетките в организма. Според изследователи, те са с 50% по-ефикасни отколкото съдържащият се във виното танин.

Тези ценни вещества неутрализират действието на свободните радикали, резултат от замърсяването, умората, тютюневия дим или слънцето. Но по-важното е, че те преборват лошия холестерол, който е виновен за появата на атеросклерозата и по този начин намаляват риска от тромбози и инфаркт, а също така и понижават артериалното налягане.

Но с това добрите новини не свършват – оказва се, че мазнините, които се съдържат в чудесното лакомство, са далеч по-безвредни, отколкото смятаме. Мастните му киселини всъщност намаляват нивото на лошия холестерол.

Не вреди на добрата фигура, освен ако не прекаляваме!

Шоколадът е напълно невинен по обвинението, че покачва кръвната захар. Той е с ниско съдържание на глицерин и може бързо да бъде усвоен, без да причинява резки скокове в нивото на инсулина.

Същото се отнася и за кариесите – шоколадът не е техен причинител, защото танинът, който се съдържа в какаото, пречи на образуването на зъбна плака.

Единственият недостатък е, че прекалената консумация може да доведе до покачване на килограмите. Така че хапвайте го, но с мярка!

messages.loading
Горе
ELLEworld twitter-logo-silhouette pinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser