Преминете към основното съдържание

Щастието минава през стомаха

Един трик за по-щастлив живот, който научихме от холистичната медицина
Хормоните на щастието са свързани със стомаха.
Хормоните на щастието са свързани със стомаха. © iStock

Да, така е, щастието минава през стомаха! И по-точно – през червата, тъй като микроорганизмите в тях подават положителна информация към мозъка. Хормоните на щастието също са свързани с работата на стомаха, като 80-95% от серотонина се произвежда тъкмо там. Това обяснява и защо различните хора реагират на дадена ситуация с различни настроения – всеки човек притежава още от раждането си със свой собствен „стомашен отпечатък“.

Барометър на щастието 

Така всеки разполага с различна сила на имунен отговор и различни нива на важните за щастието вещества. Причината: 60% от имунната система на възрастните е в червата, а отделянето на над 250 вещества се контролира от намиращите се там микроорганизми.


ХРАНАТА НИ ПРАВИ ЩАСТЛИВИ. БУКВАЛНО


Д-р Питър Страуфен, стомашен специалист от Бон, нарича тази система „оста Стомах-мозък-стомах“.

Продължителният стрес, нездравословното хранене и хроничните възпаления могат да изкарат тази ос на щастието извън равновесие. Но ако чревната флора е непокътната и здрава, барометърът на щастието отчита високи показатели.

Съветът на специалистите

Можем да допринесем за това, като започнем да... дъвчем повече, защото така ще вкараме повече ензими в храненето. Или като пропускаме вечерята – това допринася за по-добър сън (повече мелатонин – хормона на съня) и за по-здрава чревна флора.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser