Преминете към основното съдържание

Ще разпознаете любовта по гласа

Защо разговаряме с „различен глас“ с този, в който сме влюбени?

© iStock

Ако гласът по телефона ви се стори необичаен, заслушайте се – може това да е любовта на живота ви.

Всеки може да се „издаде“ по гласа – когато разговаряме с любимия човек, променяме гласа си. Това се отнася и за мъжете, и за жените. До този извод са достигнали психолози от Колеж в щата Олбрайт, Пенсилвания. Те поканили за участие в изследването си 24 млади влюбени, мъже и жени. Изискването към тях било да са влюбени в ранен етап. Всеки от тях бил помолен да се обади първо на своя възлюбен/възлюбена, след което да проведе разговор и с друг човек от същия пол. Разликата в темата на разговор била минимална, което било потвърдено от 80 независими „съдии“. Те слушали само участниците в изследването, но не и техните събеседници.

В повечето ситуации съдиите разбирали за какво става дума, но по-важното е, че още от първите секунди те разбирали с кого се води разговор. За това бил достатъчен само тонът, или по-скоро неговата промяна. Само произнасянето на въпроса „как си?“ бил достатъчен, за да се разбере на кого е зададен. Освен това гласът на разговарящия бил особено приятен за слушане. Всеки от влюбените се стараел като че ли да говори с по-сексуален глас, но за всеки това означавало нещо различно – за едни това бил нисък и плътен глас, а за други – висок и звучен.

След това разговорите били изследвани със сонограма – оказало се, че влюбените синхронизират гласовете си и женските стават по-ниски, а мъжките – по-високи. Като че ли влюбените се опитват да кажат на целия свят „ние сме заедно, всички трябва да знаят, че сме влюбени“.

Изменението на гласовете е характерно за двойките не само в началния етап на отношенията им, но и за вече изкарали години заедно – обикновено тогава те започват да развиват т. нар. „бебешки език“. Учените отбелязват, че този стил на комуникация е показател за близост и силна привързаност.

Също така в гласа на влюбените учените доловили и стрес, тревожност и неувереност. Учените отдават това на предишен болезнен опит в отношенията.


messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser