Преминете към основното съдържание

Ще възстановяват скулптура на Микеланджело пред посетителите

Процесът на възстановяване ще се състои във Флоренция и ще продължи до началото на следващото лято

Експертите ще започнат реставрацията на мраморната Пиета на Микеланджело в Museo dell’Opera del Duomo във Флоренция пред очите на посетителите.

Реставраторите ще работят на сцената около основата на скулптурата. "Ние правим реставрацията с идеята посетителите на музея да могат да получат едно различно прежияване", каза Тимоти Вердон, директор на Museo dell'Opera del Duomo. Публиката ще може да наблюдава работата, както и да научи подробната история на скулптурата.

Скулптурната група, върху която Микеланджело е работи от 1547 до 1555 г., когато е бил на около 80 години, изобразява Исус Христос и Богородица, Мария Магдалина и възрастния Никодим, който прилича на самия скулптор. В яростта си Микеланджело унищожава някои части от работата си, оставяйки я недовършена. Неговия пристъп е продиктуван от себекритичността му и от качеството на мрамора.

Микеланджело предава работата на своя чирак, който я възстановява и след това я продава. От тогава скулптурата е сменяла няколко пъти своите собственици, докато накрая не пристига във Флоренция през 1674 г. Пиетата накрая попада в Museo dell’Opera del Duomo през 1981 година.

Според предварителните планове, проектът ще продължи до началото на лятото догодина.

Въпреки факта, че скулптурата не е завършена, Вердон я описва като шедьовър. „Най-подходящата формулировка за нея, би била формулировката от 16 век, когато скулптурата е наречена „безкрайна работа“, коментира той.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser