Преминете към основното съдържание

Що е то човекотерапия и как тя ни прави по-щастливи?

Идеята е, че можем да се лекуваме един друг
© iStock

„Смехът е заразен. Бъди преносител!“ Не се сещам за по-глупав начин да започна този текст, но въпреки това ще го направя, защото, както често казвам, клишетата са нещо безкрайно клиширано, но пък в тях се крие голяма доза истина. А сега е време да ви обясня защо започвам така. Защото, мислейки си за позитивизъм, не се сещам за филми или книги, които да ме зареждат с него. Сещам се за хора! Приятели, колеги, роднини... няма значение. Всички те са преносители на онзи вирус на радостта от живота, който ни помага да преодолеем дори и най-мрачните си настроения.


"ЕДНА РОЗА МОЖЕ ДА Е МОЯТА ГРАДИНА. ЕДИН ПРИЯТЕЛ - МОЯТ СВЯТ"


Обмяна на енергия

Забелязали ли сте как енергията на околните може да влияе и на самите вас? Например сте в добро настроение, но се срещате с човек, който само с присъствието си излъчва негативизъм. И вие веднага хващате този „вирус“. Същото важи и в обратната ситуация – да се заразите с щастие, позитивизъм или поне с усмивка, е напълно възможно. Да, точно това влагаме в израза човекотерапия – да си предаваме енергия, която да ни лекува и да ни прави по-щастливи.

Психологически портрет

Обикновено хората, които практикуват човекотерапията, не го осъзнават. Те просто са си такива – пръскат позитивизъм и енергия във всички посоки, повдигат настроението дори и на най-унилия си приятел. Или дори непознат. Така те изграждат невидима атмосфера на положително отношение към живота, бързо скъсяват дистанцията и бариерите падат след първото „Здрасти“.

Основни принципи

Най-важното вече ясно – човекотерапията помага на душата ни да се излекува от негативизма на ежедневието, като ни заражда с позитивизъм. Сигурна съм, че има човек, когото щом видите, веднага ви се оправя настроението, дори и да ви се е случило нещо лошо. Сигурна съм също така, че и вие сте били в тази роля за някой друг. Ето това на практика е човекотерапията.


ОПТИМИЗМЪТ НИ ПРАВИ ПО-ЗДРАВИ!


Всъщност този термин не съществува в научната литература. Там по-скоро я наричат „емоционална зараза“. Според проучване хората с положително отношение към живота променят средата, в която живеят, а и начина, по който ги възприемат околните. Те изглеждат по-кооперативни, компетентни и колегиални.

Научни доказателства

Проучване на социолозите Никълъс Кристакис и Джеймс Фолър доказва, че с петимата души, с които общуваме най-често, си приличаме на емоционално ниво. Освен това те откриват, че принципите на човекотерапията действат дори през социалните мрежи. Което означава, че можете да се „заразите“ с щастие дори и от някой непознат. Учените обясняват: „Щастието на един човек е силно свързано с щастието на неговите приятели, с приятелите на техните приятели и с приятелите на приятелите на приятелите им. Тоест хора, които са извън вашия социален хоризонт“. Те също така стигат до извода, че положително настроените хора обикновено са в центъра на компанията, защото предават вируса на щастието и доброто настроение на всички. Всеки нов положително настроен приятел повишава възможността и вие да бъдете по-щастливи с около 9%. Като сравнение, те използват проучване от 1984 г., според което повишаване на дохода с общо 5000 долара на година може да повиши удовлетвореността ни от живота с около 2%.

Каквото повикало, такова се обадило

В човекотерапията важи принципа 1 към 1. Тоест само един човек е достатъчен, за да ви зарази с положителна енергия. Отношението към живота или дори към деня е заразно и не мога да разбера как все още има хора, които не го осъзнават. Или по-скоро не се интересуват от това, което предават на околните. Да, невъзможно е постоянно да сме щастливи и доволни от живота. Това би означавало, че имаме някакви психични проблеми. Мислете не как да бъдете позитивно настроени в 100% от времето си, а как да бъдете позитивно настроени към 100% от хората, с които общувате. Защото така изискват добрите обноски, а и човещината, струва ми се.

15 ценни урока за оптимизъм

Галерия

15 ценни урока за оптимизъм

Снимки: iStock

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser