Тази ароматна супа с апетитни кюфтенца, паста и заквасена сметана е едно от характерните ястия, с които шведите се гордеят.
Продукти:
яйце 1 бр.
галета 1/4 чаша
бял лук 1/4 чаша
мляко 2,5% 2 чаши
сол 1/4 ч.л.
смлян черен пипер 1/4 ч.л.
телешка кайма 230гр
свинска кайма 230гр
паста фарфале 115гр
солено масло 5 с.л.
червен лук 1 бр.
бяло брашно 1/4 чаша
смляно индийско орехче 1/4 ч.л.
бахар 1/4 ч.л.
телешки бульон 1литър
заквасена сметана 20% 1/2 чаша
пресен копър на вкус
Приготвяне:
Включете фурната да загрее на 190 градуса.
Напръскайте тава със спрей за печене. В голяма купа разбийте яйцето с вилица или бъркалка, добавете галетата, ситно нарязания лук и млякото. Подправете със сол и черен пипер. Добавете двата вида кайма и разбъркайте всичко добре.
От получената смес оформете топки с диаметър около 2,5 см. Поставете ги в тавата и печете 12-15 минути. Отцедете излишната мазнина и оставете настрана за известно време.
Сварете пастата според инструкциите на опаковката.
Разтопете в тенджера 1 с.л. масло, прибавете нарязан лук и гответе 6-7 минути. Поставете готовия лук в чиния: ще ви трябва за украса на ястието.
Добавете останалите 4 супени лъжици масло в тигана, разтопете го и добавете брашното, индийското орехче и бахара. Смесете всички съставки до гладкост и налейте телешкия бульон. След като сместа леко се сгъсти (8-10 минути), добавете кюфтетата и макароните. Гответе всичко заедно още няколко минути, подправете със сол и черен пипер.
Добавете лъжица заквасена сметана към супата и разбъркайте, докато се смеси с останалите съставки. Гарнирайте ястието със запържен червен лук и по желание с наситнен копър.
Важно! Не пропускайте стъпката на отцеждане на мазнината от тавата след изпичане на кюфтетата. В противен случай вместо супа ще получите висококалорична мазна бомба, която ще загуби своя изискан кремообразен вкус .
Като алтернатива на телешки бульон може да използвате пилешки или зеленчуков.