Преминете към основното съдържание

Силата на китайската медицина

Нейният дълъг опит през хилядолетията предизвиква уважението и на европейската медицина, която се опира на някои от практиките й. Какво е ценното в тях?
© iStock

Древната китайска медицина почива върху таоистката философия и единството на две противоположности – ин и ян. Всяко нещо, всяко явление съдържа тези две начала при специфичен баланс между тях. Здравето на човешкия организъм е въпрос на равновесие, а китайската медицина е разработила средства за постигането му – лекарства, акупунктура, масаж „туй на”, диетично хранене, енергизираща гимнастика.

Неразделими тяло и дух

Пациентът е разглеждан от китайската медицина в неговата глобалност според принципа, че всичко в човешкия организъм е свързано. Смята се, например, че чернодробните проблеми се дължат на прекален гняв, белодробните – на тъга... Китайската физиология слага акцента върху функционалните връзки между отделните органи и между органа и останалата част на тялото. Появата на локален проблем постепенно довежда до смущение в цялата система, която трябва да бъде върната в равновесие. Повлияна от конфуцианството, традиционната медицина в Китай третира човека според поведението му в пространството. Тялото е в постоянно движение и трябва да се адаптира към постоянните промени, за да запази стабилен баланс между ин и ян.


РАЗНИ ХОРА, РАЗНИ... НАЧИНИ НА РАЗБОЛЯВАНЕ


 

Енергийно състояние

Поставянето на диагноза в китайската медицина се базира на наблюдението и общуването. Преценяват се всички аспекти на живота – хранене, стрес, емоции, за да се създаде картина на енергийното състояние на човека. Консултацията преминава през четири етапа – наблюдение, диагностика чрез обонянието /етап, който вече отпада/, разговор за личната история на пациента, клиничен преглед, при който основни елементи са меренето на пулса и прегледът на езика.

Древни лекарства

Китайската фармакопея наброява хиляди субстанции, но най-употребяваните са около 300. Днешните изследователи задълбочават традиционната практика и изработват нови лечения, съобразени с епохата ни. В Европа обаче прилагането им е ограничено от нормативните разпоредби за сигурност и обществено здраве. Съществува и един екологичен проблем – традиционната китайска медицина използва между другото органи от изчезващ вид животни, а това е заплаха за био разнообразието.

На върха на иглите

Акупунктурата може да бъде отговорът на различни здравни проблеми – алергии, мигрена, болки от всякакъв характер, зависимост от никотина... В организма на здравия човек енергията протича безпрепятствено и хармонично. Всяко нарушаване на баланса между ин и ян предизвиква „задръстване”, изолирани места, забавяне или прекалено забързване на енергийния поток. Това се изразява в симптоми като безсъние, болки и др. За акупунктурата кожното покритие на тялото представлява огромно нервно окончание, което превръща убождането от иглите във вътрешни сигнали, пораждащи реакции. Иглите се забождат в определени точки, които отговарят на съответни области в организма и така могат да окажат терапевтичен ефект.

В чинията

Взимането на лекарства не служи за нищо, ако не внимаваме какво ядем. Правилата на храненето от хилядолетия са дълбоко в основата на източните медицини, докато в Европа съществуват моди на един или друг хранителен режим, при което се стига до противоречия и крайности. Китайската традиционна медицина залага на разнообразието, което гарантира прием на възможно най-много ценни вещества. Друг принцип е съчетаването на сурови и готвени храни с предпочитание към сезонните регионални продукти. Менюто се изготвя в съответствие със състоянието на организма, тъй като всяка храна има специфично въздействие върху тялото и болестите.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser