Преминете към основното съдържание

Силни жени срещу климатичните промени

Под позлатения покрив на Общината в Париж жени кметове и бизнесдами от целия свят обсъждаха действията, които трябва да се предприемат, за да се спрат климатичните промени, както и каква е ролята на жените. Това се случи по време на Третата годишна конференция Women4Climate, на която ELLE International бе медиен партньор. Нашата планета се нуждае от повече силни жени!
Участниците в конференцията Women4Change
Участниците в конференцията Women4Change

В Париж трябваше да е много студен февруарски ден, а температурите бяха рекордно... високи. Хората се разхождаха по тениски, а градът бе покрит с гъст оранжев смог. Точно това бе темата, която се обсъждаше в коридорите на Парижкото кметство минути преди началото на Третата годишна конференция Women4Climate, на която основателката на форума и кмет на Париж, Ан Идалго, събира жени кметове от целия свят, за да обсъдят проблемите с климата и защо жените трябва да бъдат част от решаването им.

„За да се справим с климатичните промени, имаме нужда от повече жени на ръководни постове“, каза кметът на Париж Ан Идалго по време на речта си за откриването на конференцията. Всичко започва през 2016 г., когато тя и бившият кмет на Ню Йорк, Майкъл Блумбърг, решават да предприемат конкретни действия за спиране на климатичните промени. Така те създават конференцията Women4Climate, която е част от групата C40 – една от най-влиятелните международни организации за климата. Целта й е да подкрепя жените кметове по света да помогнат на Земята. А защо кметове? Защото те ръководят големите градове, които въпреки че заемат по-малко от 2% от земната повърхност, консумират 78% от произвежданата в целия свят енергия и са отговорни за над 70% от парниковите емисии. Категорично може да се каже, че бъдещето на планетата е в ръцете на градовете. Затова Идалго и нейният екип в Women4Climate се заемат сериозно с тази работа.


ТЕСТ: КОЙ Е ВАШИЯТ ЕКО ФИЛМ?


По време на конференцията в Париж те представиха подробен доклад на тема „Включване на жените в действията срещу климатичните промени в градовете“. Този подробен доклад разглежда три основни проблема: как да се инвестира в мониторингови програми за жени, как да се осигури равнопоставеност между половете в местния парламент и как жените и мъжете могат да се включат възможно най-ефективно в планирането на конкретни действия за справяне с проблема.

Докладът също така подчертава, че градовете имат нужда от включването на различни раси, възрасти, сексуални ориентации, икономически ресурси и хора с увреждания, когато се търси решение за климатичните промени, за да може всеки да дава идеи за изработването на конкретна политика. Тези действия ще бъдат от полза както за градовете, така и за въглеродната следа, която всеки от нас оставя.


КОИ СА ЖЕНИТЕ АВТОРИТЕТИ ПО ВЪПРОСИТЕ ЗА ОКОЛНАТА СРЕДА


След петъчна вечер с приятели как бихте се прибрали – с такси или с метро? Най-вярното решение невинаги е възможно за повечето жени. Полът влияе на това как, къде, кога и защо да се придвижвате в града. Проучванията показват, че жените използват градския транспорт по-често от мъжете. Нашите пътувания са по-кратки, но с множество спирки и в различни часове на деня. Освен това ние носим колички, малки деца или пълни с продукти торби. А понякога и трите едновременно. Също така жените се сблъскват с повече проблеми, свързани със сигурността в градския транспорт, сред които са сексуалната агресия и насилието. Това може да ограничи мобилността ни, което се отразява на социалния, политическия и икономическия ни градски живот. Нужно е местните власти да осигуряват по-редовен транспорт, повече охранителни камери и по-стриктни наказания. А това може да стане по-лесно, когато повече жени се избират за ръководни позиции.

„Жените трябва да бъдат част от решението“, каза още Ан Идалго по време на конференцията. Женските организации и оглавяваните от жени групи и общности се опитват да синхронизират действията си, но голяма част от тяхната работа остава недооценена. Нежният пол представлява 51% от населението на земята, а само 43% от тях участват в подобни инициативи. Включването на повече жени може да донесе желаната промяна. Кметът на Сидни, Клоувър Мур, е пример за успешен активист на местно ниво. Тя започва да говори за проблема със зелените площи в града в своята общност. И въпреки че няма политически опит, тя набира сериозна популярност, като впоследствие става и първата жена кмет на Сидни. Нейният съвет към тези, които искат да участват активно в промяната? „Ако наистина вярвате в това, трябва да игнорирате шовинистите и да се фокусирате върху важните неща. Само резултатите от вашата работа могат да докажат, че промяната, за която се борите, е възможна“, казва Мур.


16-ГОДИШНАТА ЕКО АКТИВИСТКА ГРЕТА ТУНБЕРГ Е НОМИНИРАНА ЗА НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА МИР


Менторството е друг начин, по който Women4Climate може да заздрави ролята на жените на местно и международно ниво. Жените кметове и бизнесдамите по света съветват младите жени, споделят своите знания, опит и контакти, докато те внасят нова перспектива и вдъхновяващи възможности за действие.

Само за половин ден конференцията успя да „въоръжи“ с идеи и вдъхновение жени от различни краища на света – от Сидни до Чикаго и от Париж до Фрийтаун. „Ние сме тук, ние вярваме, ние ще променим света“, каза Ан Идалго. Това е нашата планета и всеки трябва да има право на мнение как най-добре можем да я защитим.

6 стъпки, с които повече жени да се включат в действията срещу климатичните промени:

  • обръщайте внимание на стереотипите в публичните дебати за климатичните промени;
  • давайте гласност на нуждата за включване на индустриализираните страни;
  • помагайте на жените лидери да изпъкнат, за да могат да вдъхновяват другите жени;
  • подкрепяйте жените, които се борят за лидерски позиции;
  • градовете трябва да събират данни за това, какво е разпределението на половете по въпросите на климата;
  • подкрепяйте жените, които нямат достъп до политиката, в това, да участват по-лесно в дискусията за климатичните промени.
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser