Преминете към основното съдържание

Скандал по време на ваканция – защо се получава така?

Едва стъпили на летището, някои двойки започват да си крещят. Какви са шансовете им да се помирят в леглото, на борда или под палмите на плажа?
Споровете са на всевъзможни, но пък познати теми.
Споровете са на всевъзможни, но пък познати теми. © iStock

Всички сме виждали двойки, които си крещят по летищата. Избягвали сме изопнатите им физиономии, докато мъкнат куфарите и децата със себе си по опашките за багаж и паспортна проверка. Очевидно е, че едва ли са развълнувани от опцията „секс на борда“. Понякога се чудим дали изобщо стигат до секс по време на иначе екзотичната си ваканция.

Обръщаме се за коментар към писателя и философ Ален де Ботон, автор на книгата "Архитектура на щастието". Според него връзката ни, както и годишният ни отпуск, са двете неща от живота, които товарим с най-големи очаквания. „Искаме да се обичаме и да сме щастливи. Затова побесняваме, когато животът ни погажда мръсни номера тъкмо по време на почивката“, обяснява авторът.

60% от двойките се карат, когато са във ваканция

Нищо чудно, че 60% от двойките се карат, когато са във ваканция. За 33% скандалите започват още на втория ден от пътуването, а 20% от семейните дори стигат до брачен консултант след завръщането си.

© iStock, Почивката може да бъде спасена със здравословна доза реализъм.

Споровете са на всевъзможни, но пък познати теми – от това, къде да се отиде, през спречкването за обемния багаж до различните представи за добре прекарано време. В категорията „време“ попада и таймингът за секс, който твърде често се разминава при единия и другия партньор.

За някои еротичното романче на плажа е достатъчно, за да изчерпа необходимостта от екзотика, докато за други то е само загрявката. Само че плановете на отсрещната страна за после изведнъж включват цяла маса приятели или пък са буквално въплъщение на екстремното – под формата на полет с парапланер, сафари и нощувка при бедуините в пустинята.

Една трета от скандалите започват още на втория ден от пътуването

Защо се получава така? И то – при двойки, които не са заедно от вчера и би трябвало да са наясно с различията в нагласите си. Семейните психолози изтъкват дисбаланса между многото работа и малкото отпуск като главна причина хората да бъдат фрустрирани, вместо доволни от семейната ваканция.

© iStock, 20% от семейните дори стигат до брачен консултант след завръщането си.

Влюбените могат да идат до която и да е точка от света, но няма да избягат от факта, че през годината са прекарали твърде малко време заедно, предимно вечер, когато са най-уморени, и така системно са ощетявали връзката си.

Това не означава, че всичко е загубено. И че почивката не може да бъде спасена. Може! Въпрос на здравословна доза реализъм е.

Връзката и годишният отпуск са двете неща, които товарим с най-големи очаквания

Ален Де Ботон съветва например да не тръгваме на път с голямата кошница. И да гледаме на разочарованията като на част от нещо глобално, като проблем, който засяга не само нашата двойка, а всички по света. Като клише, от което не можем да избягаме.

А също и да не настояваме да сме заедно през всичките 24 часа всеки ден от така или иначе кратката ни ваканция. И без това сме отвикнали да прекарваме делниците си като сиамски близнаци. Защо тогава да го правим и в празници! „Ако през деня сте разделени по приоритетните за всеки начини за почивка, а вечер се събирате, ще имате много за разказване“, казва той.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser