Преминете към основното съдържание

Скандалите са като реанимиращ електрошок за любовта

Когато думите вече не помагат, е време да оставим тялото да говори. С похотливата сила на... сдобряващия секс!
Да се вслушваме в телата си повече...
Да се вслушваме в телата си повече... © iStock

Любопитството към новото, страхът от старото и онзи дяволски импулс най-сетне да направим нещо, за което евентуално после да се покаем. Всяка изпитана емоция е причина с добавена стойност, когато говорим за секс. Основание да искаме някого точно сега или да пожелаем да го отведем със себе си за по-дълго вкъщи.

Сред всички възможни вариации по темата, има един вид секс, който печели от раз титлата „особено ценен“, защото не следва емоциите, а ги насочва към нас: сексът за сдобряване.

Дефибрилаторът на любовта

Без него ръстът на разводите вероятно щеше да се удвои, а броят на самотниците да е десеторно по-голям. При ежедневните кавги в стил „Ти никога не...“ или „Все аз трябва да...“ тъкмо той изглажда ръбовете, регулира нивото на гнева, разсейва ни от въображаемите проблеми по най-хубавия начин, който можем да си представим.

А при истинските, тежките кризи, той нерядко е последното спасение, дефибрилаторът на любовта, с чиято помощ сърцето буквално продължава да тупти. Разчитаме на него, когато се изправим очи в очи със същината на наистина сериозните спорове. Онези, които, макар и възпламенени от банални кавги, съвсем не са банални.

© iStock, Сексът за сдобряване не следва емоциите, а ги насочва към нас

Често зад тях стои един дълъг процес на отчуждение, натрупвано с дни, месеци, години – съмнения в другия, колебания за смисъла на връзката, вътрешна студенина, която се разпростира все повече, отрова, която парализира всички емоции и инжектира само гняв.

Секс реанимация

В тази привидно безнадеждна ситуация всичко е казано, но нищо не е изяснено, защото едни и същи упреци се отправят в безкраен цикъл, или пък голямото горчиво мълчание вече се е възцарило, изсмуквайки любовта от въздуха.

Тъкмо сега, на дъното на разбирателството, когато думите вече не помагат, е време да оставим тялото да говори. Със силата на сдобряващия секс!


                                   КИНОТО МОЖЕ ДА СПАСИ ВРЪЗКАТА ВИ!


Само трябва да му позволим да се случи. Да се вслушваме в телата си, за да се научим да превключваме от един режим на емоция в друг – от привидно ирационално вълнение в страст, подправена с гняв, страх, любов и да, понякога и омраза. Тогава проблясва онази възможност за секса да взриви всичко, което е стояло на пътя на любовта: илюзията, че винаги сме прави, призивите за промяна в другия, неспособността да съчувстваме, невъзможността да прозрем чуждите потребности, отдръпването в себе си – всичките греди в собствените ни очи.

Всичко отначало?

И ето, че изведнъж сме отново толкова близо един до друг. Или дори по-близо, като никога преди. И сякаш нищо от случилия се конфликт вече няма значение.

© iStock, Разваляща проклятията магия, която ни отваря очите за още една перспектива.

А после какво? Може ли човек да започне отначало? Не и ако сексът е бил само стратегия за манипулиране. Не и ако разчитаме само на него да разреши истински проблемите ни. Не му е и това работата.

Той е онази разваляща проклятията магия, която може единствено да ни отвори очите за още една перспектива. И ако това ни помогне да видим надеждата изпод натрупаните емоции, пътят е ясен. Тогава сексът е само първата крачка от него.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser