Преминете към основното съдържание

Скандалите у дома удължават... живота

Научете се да спорите с любимия така, че да има полза за връзката, а и за здравето ви!
И заживели дълго и щастливо?
И заживели дълго и щастливо? © iStock

Семейните караници са особено полезни за здравето. Нещо повече – те удължават живота ни, твърдят американски учени. Кайли Бураса и неговият екип от университета в Аризона изследват поведението на 192 двойки в продължение на 32 години.

Експертите се фокусират върху честотата на кавгите между партньорите и влиянието на споровете върху продължителността на живота.

С еднаква интензивност

Проучването стига до изводите, че семейните партньори, между които редовно избухват скандали, са с по-нисък риск от преждевременна смърт. Това обаче важи само за двойките, в които съпрузите се карат с еднаква интензивност.


МОЖЕ ЛИ ЕДИН МЪЖ ДА РАЗБЕРЕ ИЗЦЯЛО КАКВО Е ДА СИ ЖЕНА?


Ако единият от тях излива обвиненията си с крясъци, а другият сдържа яда си, рискът от преждевременна смърт се удвоява, защото конфликтът трудно бива решен и следват нови всекидневни стресови ситуации.

Как да спорите конструктивно и какво да избягвате по време на семеен скандал – вижте съветите на Джоузеф Грени, уважаван лектор, консултант и автор на бестселъра „Ключовите разговори“:

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser