Преминете към основното съдържание

Скрита заплаха: какво ще се случи, ако легнете да спите с мокра коса

Какво се случва с косата ви, ако ви домързи или нямате време да я изсушите преди лягане

Когато мислим за перфектната атмосфера за здрав сън, обикновено си представяме полумрак, уютна и проветрена спалня, топла завивка, множество пухкави възглавници. В този сценарий няма място за нищо влажно или студено, но въпреки това много от нас си лягат често с мокра коса.

От деца слушаме, че не е добре да спим с мокра глава - майките по целия свят, независимо от националността и религията си, следват своя дълг да го повтарят на дъщерите си. И, съдейки по препоръките на стилисти и терапевти, това е един случай, когато бунтът срещу съветите на майката няма да ни помогне. Разбира се, ако някой път случайно се случи да си легнете с мокра коса, няма да настъпи края на света, но ако кажете на фризьора си, че постоянно лягате, без да изсушавате косата си, той вероятно ще поклати неодобрително глава.

Време е най-накрая да хвърлим малко повече светлина върху скритата заплаха от спането с мокра коса. И така, вярно ли е, че ...

…МОЖЕТЕ ДА НАСТИНЕТЕ

Това означава, че главата може да се преохлади и рискувате да настинете, дори без да излизате от спалнята. Експертите не са на едно мнение по този въпрос. Всеки лекар ще ви каже, че настинката е вирус, който не може да се развие в тялото заради температурни промени, което се потвърждава от изследвания.

Същите лекари, обаче, ще ви кажат, че мократа коса (както и чорапите, обувките или ръкавиците) създават дискомфорт за тялото, което означава, че отслабват имунната система. Факт е, че когато тялото се охлажда, кръвоносните съдове се свиват, ограничава се свободният достъп на левкоцити, борещи се с вируса - тоест мократа глава допринася за развитието на вече хваната настинка. Като цяло връзката е доста мъглява, но ако не можете да промените навика си да спите с мокра коса, то поне го правете в топла стая и удобно легло, за да избегнете допълнителен стрес за тялото.

... ИЛИ ДА УВРЕДИТЕ КОСАТА СИ

Тук всичко е много по-очевидно. Фризьорите са категорични - спането с мокра глава не е добра идея, защото когато се събудите, косата ви ще бъде оплетена и смачкана и ще ви се наложи доста да се потрудите, за да я приведете в приличен вид, а може би и отново да я миете.

Ето и няколко съвета, ако все пак ви се налага да легнете с неизсушена коса:

Сложете малко балсам на гребена си, за да разплетете кичурите, а ако имате дълга коса, заплетете я в хлабави плитки и след това я навийте на кок. Така на сутринта тя ще изглежда поносима и дори ще имате приятни вълнички.

Друг съвет от специалистите е да спите на сатенени калъфки за възглавници. На тях косата ще изсъхне по-бързо, ще се движи свободно върху възглавницата и така ще се предотвратят заплитания и усуквания, от които е много трудно да се отървете сутрин. Гладката коприна е бонус и за кожата на лицето, защото не прави гънки, които водят до образуване на бръчки.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser