Преминете към основното съдържание

Скритите мини в детската стая

Дали мебелите в стаята на детето ви са токсични?
© GAUTIER

Четете етикетите на храните, които купувате за децата, нали? А потърсихте ли информация за строителните материали, мебелите и уредите в детската стая? Защото не предполагате колко вредни могат да са токсичните излъчвания и електромагнитните полета за най-малките

Изчислено е, че прекарваме 90% от времето си на закрито. Вълнуваме се от вредните емисии във въздуха навън, четем внимателно етикетите на храните, особено когато са за децата ни, избягваме опасните съставки в козметиката, но почти никаква информация не търсим, когато става въпрос за една от най-големите инвестиции в живота ни – дома. А в него се крият невидими врагове на здравето и те не са единствено влага, мухъл и акари, но далеч по-опасните токсични излъчвания от строителни материали и мебели и тежки електромагнитни полета от уреди. С други думи, една от причините за увеличаващите се болести на новото хилядолетие – астма, алергии, мигрена, рак, стерилитет, хиперактивност при децата...

Никога не е късно да започнем промяната! Задължително е даже да започнем веднага с детската стая, защото здравето на най-малките е и най-крехко.

Стените като „трета кожа“

Нездравословно е дрехите, нашата „втора кожа“, да запечатват тялото със синтетична непропусклива материя. Защо тогава си причиняваме това със стените на дома? Не им позволяваме да филтрират въздуха и даваме идеална почва за конденз и плесени, спорите от които атакуват имунната система. Освен това някои бои съдържат вредни съставки, които с години излъчват токсични изпарения. Правило номер едно за идеалния микроклимат в детската стая е задължително да се използват „дишащи“ бои с естествени съставки. Има такива на основата на вода, растителни масла, естествен латекс, млечен казеин, етерични масла, естествени материали като глина и варовик, които са напълно безвредни, не причиняват алергии, нямат неприятна миризма, позволяват на стените да филтрират въздуха и са щадящи природата.

Минимум уреди

Електромагнитното излъчване от уредите, включени в електрическата мрежа, от години са предмет на изследвания как влияят на здравето. Доказано е, че колкото е по-висока честотата на полето, толкова по-сериозни разтройства може да причини то, като безсъние, нервност, депресия, агресия, дори левкемия. Затова правило номер две е да намалите до минимум електрическите уреди в детската стая. Препоръчително е, когато проектирате жилището, инсталациите за wi-fi и СОТ да са възможно най-далече. Вечер оставяйте мобилните телефони извън стаята. Дори телевизорът и компютърът е добре да се изключват от контакта.

© GAUTIER

Вредните изпарения

Летливите органични съединения са химически съединения, почти всички вредни за човека, които се изпаряват във въздуха от предмети, изработени от синтетични материали, като мебели, килими, лакове, бои, лепила... Някои от тях, например бензен и формалалдехид, са силно канцерогенни.

Особено внимание в детската стая заслужават мебелите. Дори да са от естествени материали като дърво, нямате гаранция, че не са обработени с вредни лакове, които излъчват летливи органични съединения. И обратното – глупаво е да избягвате изкуствено създадени материали, защото при производството им днес много от марките, които държат на качество, използват иновативни методи и ги създават екологични и безопасни. Плоскостите от дървесни частици (ПДЧ) например в миналото са се произвеждали чрез слепване на частиците в тях с формалдехид, който е силен канцероген. Днес по-често се произвеждат ПДЧ от емисионен клас Е1, които се считат за безвредни. Плочите от клас Е2 отделят по-голямо количество свободен формалдехид и се използват само с допълнително повърхностно покритие. Най-опасни са тези от клас Е3, които са спрени от производство, но в някои от азиатските страни, където контролът не е толкова строг, все още ги има. За безвреден се счита и MDF (Medium Density Fiberboard).

© GAUTIER

Еко означава и по-евтино!

Марките, които държат на качеството и безопасността на мебелите, все повече залагат на еко-дизайн, който позволява използването на рециклирани материали и покрития на водна и растителна основа без вредни емисии, които са алтернатива на силните лакове. А добрата новина е, че освен загрижени за здравето, по този начин производителите на мебели са загрижени и за портфейла ви, защото рециклирането прави крайния продукт по-евтин!

Детска стая от GAUTIER, семейна френска компания, която вече 90 г. залага на оригинален дизайн и на изцяло безвредни материали, щадящи и човека, и природата

Още по етикети

интериор , деца
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser