Преминете към основното съдържание

Сладостта на Коледа: печено пиле с мед и горчица

За пореден път ще се съберем край масата, макар и в намален състав. Ще празнуваме Рождество, ще си разменяме подаръци и с нетърпение ще похапнем от различните ястия. Предлагаме ви да опитаме нещо наистина вкусно! Ето и нашия прочит на класиката за Коледната трапеза

© iStock
Необходими продукти
  • цяло охладено пиле
  • 1 лимон
  • 1/2 връзка магданоз
  • 4-5 скилидки чесън
  • 75 г масло
  • 75 г мед
  • 2 с. л. горчица
  • 1 ч. л. къри
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. червен пипер
Начин на приготвяне

Измийте, отцедете и подсушете пилето и се уверете, че кожата му е добре почистена от перушината. Включете фурната да се загрява на 180 градуса.

Нарежете половината лимон на едри резени, увийте ги в стръковете магданоз и ги натъпчете в пилето заедно със целите скилидки чесън. Изцедете другата половина от лимона и смесете сока с разтопеното масло, меда, горчицата, кърито, солта и червения пипер. Обтрийте цялото пиле със сместа, сложете го в дълбока намазнена тава с гърдите надолу и печете така 15-20 минути до порозовяване.

© iStock

Долейте чаша вода на дъното на тавата. Захлупете с алуминиево фолио и печете така 1 час. Махнете фолиото, вдигнете градусите на фурната и печете още 15-ина минути (или до получаване на златиста коричка). От време на време обливайте със соса, получен от водата и отделената течност в тавата.

Обърнете пилето с гърдите нагоре, за да се запекат и те до златиста коричка. Извадете и покрийте с фолио за 10 минути.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser