Преминете към основното съдържание

Слънчевото изгаряне – от състаряване на кожата до меланом

80% от усвояването на UV лъчите е в града, когато кожата е най- малко защитена

При дълго излагане на слънце без защитни средства неминуемо се стига до изгаряне на кожата, което е не само болезнено в краткосрочен план, но и изключително опасно в дългосрочен аспект, защото не просто води до състаряване на кожата, но и може да доведе до появата на рак на кожата, дори и меланом.

Задълбочените проучвания показват, че слънцето уврежда всички структури на кожата и може да доведе до появата на рак, дори да не сме изгаряли. Вредните лъчи започват да действат от момента, в който излезем на дневна светлина без защита. Ако не получим изгаряне, ние така и не виждаме или усещаме, че слънцето вреди на кожата ни, но рано или късно уврежданията се появяват под една или друга форма.

Освен до изгаряне, слънчевите лъчи водят и до промяна в текстурата на кожата – появяват се фини бръчки в горната част на лицето и около очите, тенът на лицето става неравен със зачервявания и видими капиляри, нарушава се еластичността на кожата.

Един от най-видимите белези за увредена от слънцето кожа, е пигментацията. Слънчевият загар всъщност не е нищо друго, освен реакция на кожата ни срещу вредните лъчи. С времето тази реакция води до перманентно зоново производство на меланин и се появяват т.нар. „кафяви петна”, които могат да се появят на всякаква възраст – според експертите, колкото по-рано започнете да се излагате на вредните слънчеви лъчи, толкова по-голям е рискът това да доведе до по-ранна поява на петна.

Безспорно най-опасният резултат от вредните слънчеви лъчи е ракът на кожата – най-разпространеният вид рак в света, който всяка година засяга над 1 милион души. Независимо дали сте в групата с повишен риск или не, има някои простички неща, които можете да направите сега, за да предпазите себе си и семейството си.

Ако познавате признаците и редовно се преглеждате сами, можете да забележите навреме всяка промяна

на кожата, преди да се е превърнала в нещо по-сериозно. Според специалистите, за хората, които редовно си правят сами наблюдение за промени по кожата, има два пъти по-висока вероятност да открият меланом, а ранното откриване на този вид рак е изключително важно за успешното му лечение.

Как и къде да огледаме?

Преглеждайте кожата си веднъж месечно за нови изменения или подозрително изглеждащи петна.

Прегледът трябва да обхваща цялото ви тяло, отпред и отзад, като обръщате специално внимание на частите, които излагате на слънце. Застанете пред огледало в цял ръст с малко огледало в ръка, за да огледате по-труднодостъпните места.

  1. Огледайте лицето си, включително носа, устните, устата и ушите, както и зад ушите.
  2. Проверявайте скалпа, като използвате гребен, за да разделите косата си. Ако нямате много коса, прегледайте целия си скалп много внимателно.
  3. Огледайте дланите, горната част на ръцете си и между пръстите на ръцете.
  4. След това се фокусирайте върху врата, гръдния кош и горната част на тялото. Дами, не пропускайте да проверите между и под гърдите.
  5. Сгънете лакътя, за да прегледате горната част на ръката и подмишниците.
  6. Използвайте ръчното си огледало, за да прегледате задната част на врата и гърба си – от горе до долу.
  7. Огледайте седалището и задната част на краката си. Накрая огледайте долната част на ходилата си и между пръстите на краката.

Как да се предпазите от рак на кожата

Винаги се пазете от слънцето

Избягвайте ненужното излагане на слънце. Търсете сянка, когато е възможно, и избягвайте лятното слънце в средата на деня.

Носете предпазни дрехи. Включително тъмни цветове, дълги ръкави, шапки с широка периферия и слънчеви очила с UV защита. За децата избирайте дрехи с вградена защита от слънцето.

Използвайте подходяща слънцезащита . Уверете се, че вашият слънцезащитен продукт има висок защитен фактор както срещу UVВ, така и срещу UVА лъчи. Помнете, че слънцезащитата започва да действа около половин час след нанасяне и трае само два-три часа.

Децата са изложени на най-висок риск от дълготрайни здравословни проблеми, свързани с излагане на слънце без защита. Играта навън е важна, но никога не оставяйте детето си да изгори на слънце.

И не забравяйте – слънчевите лъчи ни вредят не само на плажа!

80% от усвояването на UV лъчите е в града, когато кожата е най-малко защитена.

Слънцезащитните продукти са както обект на общественото здраве, така и предмет на темата за опазването на околната среда. За Eau Thermale Avène това означава едновременно реални ангажименти и конкретни избори.

Eau Thermale Avène се ангажира с екоотговорен подход, за да предложи много висока UVA-UVB защита докато намалява своето въздействие върху околната среда. Ето защо Eau Thermale Avène е силно обвързан в подбора на активни съставки и производството на слънцезащитни продукти. Брандът също така е ангажиран със силни парньорства за разбиране, защита и опазване на морската екосистема.

Вече 30 години, Avène разработва иновативни слънцезащитни продукти, които са все по-ефективни и сигурни, за да превърнат слънцезащитата в удоволствие за всеки тип чувствителна кожа. Изберете най- подходящият за вас слънцезащитен продукт.

Още по етикети

рак на кожата , Avene
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser