Преминете към основното съдържание

Смокините: прекрасни не само на снимка

Какво знаем за смокините?

Сезонът на смокините настъпи. Този сладък и много фотогеничен плод отдавна има много почитатели и с право. В допълнение към приятния си вкус, смокините имат много полезни свойства за организма: от предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания до подобряване на състоянието на кожата.

Ползи

Смокините са необичайно богати на различни витамини и микроелементи, концентрацията на които значително се увеличава, ако плодът е изсушен. В този случай обаче концентрацията на захар и съдържанието на калории в плодовете ще се увеличат почти 5 пъти, така че експертите препоръчват все пак да консумирате плодовете пресни пресни. Смокините помагат за нормализиране на метаболизма, образуването на нови червени кръвни клетки - еритроцити, производството на невротрансмитери и съединителни тъкани.

Освен това сладкият плод е богат на витамин В6, който помага на организма да разгражда протеините до аминокиселини, да получава енергия от тях, играе важна роля за здравето на нервната система (особено когнитивната функция) и е в състояние да забави процеса на стареене. По отношение на запазването на младостта, антиоксидантите, на които са богати смокините, също ще ви помогнат: те защитават клетките на тялото от увреждане от свободни радикали, предотвратяват появата на бръчки и хиперпигментация.

Редовната консумация на смокини може да бъде полезно за сърдечно-съдовата система. Множество проучвания са открили връзка между яденето на смокини и понижаването на LDL, „лошия“ холестерол. Плодът е богат на витамин К, който укрепва стените на кръвоносните съдове, предотвратява тяхното калциране и образуването на кръвни съсиреци.

Тъй като сладкият плод е изключително богат на фибри, той играе важна роля за стомашно-чревното здраве - подобрява чревната подвижност, стимулира храносмилането и може да предотврати определени заболявания на храносмилателната система.

Вреди

Смокините все пак могат да бъдат и вредни. Първо, плодът (особено в суха форма) съдържа голямо количество захар, което може да провокира остри скокове в кръвната захар и в дългосрочен план да увеличи риска от диабет тип 2. Любопитното е, че листата от смокини, от които се приготвя чай, са отлично средство за контрол на кръвната захар.

В допълнение, смокините, като почти всеки продукт, могат да причинят тежки алергични реакции, поради изобилието на захар и плодови киселини в състава си. Ако никога не сте яли смокини, бъдете предпазливи първия път – изяжте един плод и изчакайте, за да видите как ще реагира организма ви.

Избягвайте да консумирате смокини, ако имате заболявания на стомашно-чревния тракт.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser