Преминете към основното съдържание

Сън на кредит: възможно ли е това

Можем ли да се наспим предварително?

През март миналата година на пресконференция на Първия Московски държавен медицински университет, ръководителят на отдела по медицина на съня Михаил Полууктов говори за необичайно откритие: в хода на проучване специалистите от университета установили, че човек може да се наспи в аванс. Така се появи теорията за съня на кредит.

Определете нормата

Преди да „хакнете“ системата за сън и да я накарате да работи за вас, вземете решение за нормата си. В повечето случаи човек трябва да премине през пет фази на сън, всяка от които трае 1,5 часа. Общо това са 7 часа и 30 минути здравословен сън. Ако се събудите в края на финалната фаза, ще ви е по-лесно да станете от леглото.

Математика на съня

Ако планирате да станете или да си легнете рано, например в събота, тогава изчислете колко сън ще ви очаква тази нощ. Например, имате ранен полет и в 4 часа сутринта трябва да се събудите. Планирате да легнете в 23:30. Получавате непълноценни 4,5 часа сън и лошо настроение на следващия ден. Но ако започнете да се подготвяте за полета и предварително се договорите с тялото си, можете да избегнете подобни последици. И без познания по висша математика е ясно, че не ви достигат 3 часа, за да получите достатъчно сън във въпросния ден. Тези липсващи часове могат да бъдат разпределени в предишните дни от седмицата. В идеалния случай добавете една фаза на сън (1,5 часа) към два дни от седмицата или час за три дни. Това ще компенсира недостига ви в деня Х и дори няма да забележите дискомфорта от ранното ставане.

Изследванията на учените потвърдиха, че ако на хората се даде възможност да се запасят със сън, а след това драстично да намалят времето на нощната почивка, това няма да повлияе на общото им състояние.

Срокове

Учените подчертават, че кредитът за сън не е неограничен и ако по време на отпуската сте спали по 9 часа на нощ , това не означава, че след три месеца можете да си позволите да купонясвате до 5 сутринта преди работа. Уви, кредитът за сън е валиден за максимум две седмици и след това режимът ще трябва да бъде коригиран отново.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser