Преминете към основното съдържание

"София Прайд" с десето юбилейно шествие

Десетилетие по-късно много повече хора се осмеляват да бъдат открити за своята хомосексуалност и полова идентичност, но дискриминацията продължава да е факт и тема, за която не се говори

За десети пореден път мирното шествие на хомосексуални, бисексуални, трансджендър и интерсекс хора (ЛГБТИ)  ще се проведе през лятото в столицата. Този път организатореите си поставят за цел да предизвикат по-широк обществен дебат за толерантността и преодоляването на съществуващите предубеждения.

Основната и краткосрочна цел на прайда е не просто равното третиране на ЛГБТИ хората без оглед на сексуалната им ориентация или половата им идентичност, но и приемането им от страна на обществото и подобряването на качеството на живот на хората, които живеят с различна полова и сексуална идентичност. С видимостта си прайдът разкрива ЛГБТИ общностите като легитимна част от обществото — български избиратели и данъкоплатци, които имат нужда и право да поставят пред овластените своите проблеми и да искат тяхното разрешаване.

"София Прайд" 2017 ще бъде съпътстван от арт седмица и филмов фестивал, които ще предложат на софиянци и гостите на града богата културна програма по темата за ЛГБТИ общността.

"София Прайд" традиционно се ползва с подкрепата на над 17 дипломатически мисии, а през годините участие в него са взимали знаменитости от сферата на музиката и хореографията като Мария Илиева, Орлин Павлов, Рут Колева, Иво Димчев, Теди Кацарова и други. През изминалата година двама български евродепутати, трима членове на Столичния общински съвет, УНИЦЕФ – България и 11 неправителствени организации изразиха официално своята подкрепа за мисията на София Прайд.

Шествието ще започне в 18:00 часа от Паметника на Съветската армия, а маршрутът предстои да бъде уточнен със Столична община. Всеки желаещ може да направи своето дарение за организацията на София Прайд на http://www.sofiapride.org/.

 

 

 

 

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser