Преминете към основното съдържание

SOS! Умора, разсеяност, чести грешки...

Лудо темпо на живота, работа до дупка. А за сън остава все по-малко време. Трябва ли да се учудваме, че в най-отговорни момент ни е трудно да се концентрираме? Хората не престават да търсят начини да повишат работоспособността на своите сиви клетки. Възможно ли е това?
© iStock

„Виагра“ за мозъка

Първото, което съвременният човек прави, когато се сблъска с едни или друг физиологичен проблем, е да потърси вълшебно хапче. Не е чудно, че появата на ноотропните средства се превърна в истинска революция във фармакологията. Тези лекарства са способни да подобряват паметта и умствената дейност, както и да повишават устойчивостта на мозъка към агресивни въздействия. Какво се получава? Лапваме хапчето и всичко е ОК – вече сме супермозъци? Не, не става така бързо...

Около ноотропните препарати се разгорещяват чести спорове.

От една страна, използването на т. нар. стимуланти на умствената дейност е станало съществена част от съвременния начин на живот. От друга страна, каквото и да говорим, това са сериозни медикаменти, които се изписват с рецепта, и в големи дози могат да доведат до свръхактивация на всички мозъчни системи и после – до изтощението им. Ноотропните средства могат да предизвикат разстройства на съня, повишена възбудимост и, което е най-неприятното – привикване. Така че е добре да се прибягва до тях само в изключителни случаи и само по препоръка на невролог.


КАКВО (НЕ) ЗНАЕМ ЗА УМОРАТА?


Ако не сте готови за чак толкова радикални мерки като приема на такива медикаменти, но продължавате да търсите чудното средство за повишаване на мозъчната активност, то заложете на живителната сила на растенията. Настойки от корен на женшен, екстракт от златен корен и др. (но и те си имат противопоказания, които трябва да се имат предвид).

Най-добрите средства за подсилване на мозъчната дейност са пълноценният сън, правилното хранене, свежият въздух, физическото натоварване.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser