Преминете към основното съдържание

Исландско SPA сред природата

Отправяме се на геотермална ваканция в една земя на огън и лед. Там SPA насладата се случва в езеро, лагуна, река, пещера и дори в кратер на вулкан!
Във лечебните води на Синята лагуна.
Във лечебните води на Синята лагуна. © iStock

Синята лагуна

Името на лагуната идва от цвета й – резултат от смесването на 2/3 солена и 1/3 сладка вода. Геотермалната й вода, с температура от 37-39 градуса, е богата на силициев двуокис и сяра и е не просто много полезна за кожата. Лековита е! Извира от 2 хиляди метра под земната повърхност и се обновява на всеки 40 часа. Полезните й съставки, освен минерални соли, включват синьо-зелени водорасли и бяла глина. Неслучайно на това място през 1987 г. отваря врати първият SPA център в Исландия. Постепенно то притегля все повече туристи от цял свят и днес предлага не само почивна база и медицински центрове, но и ресторант, бистро и сувенирни магазини.

© iStock, Синята лагуна е първият SPA център в Исландия.

Близо до: Рейкявик – най-северната столица на планетата, е само на 40 км от тук, а летището е дори по-близо – на 20-на минути с кола.

© iStock, Рейкявик е само на 40 км от Синята лагуна.

Цени: Входната такса е 40 евро и включва маска с лечебна кал. В зависимост от екстрите, може да платите пакет между 55 и 195 евро.

© iStock, Водата в Синята лагуна е много полезна за кожата!

За повече информация: www.bluelagoon.com

 

Минерални бани Миватн

Известни и като Северната синя лагуна, тези минерални извори са част от езерото Миватн в северна Исландия. Ще ги откриете и като Jardbodin (името на лагуната на исландски означава тъкмо „природни бани“). Езерната област Миватн се простира на цели 37 кв. км, а из нея са пръснати над 50 малки острова, осеяни с различни вулканични форми. Разбира се, най-голямата забележителност тук е Северното сияние. А съчетаването й с облаците пара, които се издигат над геотермалните води на лагуната с температура от 36-40 градуса, е попадение в десетката за всеки SPA любител. Тези минерални бани са с уникален химичен състав, полезен и разкрасяващ в много отношения. Особено богат на сяра, той има благотворен ефект върху дихателни заболявания и кожни проблеми. Само не влизайте във водата със сребърни или медни бижута!

© iStock, Минерални бани Миватн са с разкрасяващ химичен състав.

Близо до: Град Акурейри, водопада Гулфос и причудливите скали Димуборгир.

© iStock, Миватн са известни и като Северната синя лагуна.

Цени: 30-35 евро в зависимост от сезона.

© iStock, Миватн е попадение в десетката за всеки SPA любител.

За повече информация: www.myvatnnaturebaths.is

 

Кратерът Вити

Точно така – можете да се насладите на SPA от природата насред кратера на действащ вулкан! Само трябва да стигнете до Аскя (на исландски Askja означава „калдера“, или вулканичен конус, получил се при сриване на кратера навътре в самия него). Местността Аскя се намира в централните планински райони на Исландия и е осеяна с много такива форми, включително и с две кратерни езера. Едното е по-голямо и през повечето време – замръзнало. Второто, което се намира на северозападния бряг на голямото, е с диаметър от 150 м. Това е Вити, на исландски – „ад“. Като кратер в кратера, езерото е геотермално, с млечносини води, богати на сяра и минерали, а температурата му целогодишно е 25-30 градуса.

© iStock, Водата в кратера Вити е 25-30 градуса през цялата година.

Внимание! Части от Вити все още „врят“, откъдето идва и името му. Препоръчително е да посетите околността с местен водач не само за да ви посочи къде е безопасно да се потопите, но и защото е лесно да се загубите по пътищата тук, които се сливат с черния вулканичен пейзаж и често минават през трудни за прекосяване ледникови реки.

Близо до: Миватн е на 70 км разстояние. Имайте предвид, че достъпът до тук е само от юни до октомври, при това – с високопроходими автомобили. През останалите месеци лед и сняг възпрепятстват пътуването през планинския терен на 1500 м надморска височина.

Цени: Зависят от пакетните предложения на съответния туроператор и са в порядъка на 190 до 350 евро, с начална точка Миватн.

За повече информация: www.visitaskja.com

 

Парната долина

SPA в река? И това е възможно! Намираме се в Рейкядалур (на исландски – „парната долина“), близо до градчето Кварагерди. Името, както се досещате, идва от парите, които се носят над тревните площи тук. Защото склоновете на долината, освен с основната река, са изпъстрени с горещи поточета и вирчета, в които туристите с удоволствие се потапят. Колкото по-нагоре по склоновете се изкачвате, толкова по-гореща става водата. Надолу, близо до вливането в друга, студена река, водата е по-хладка. Ще познаете най-туристическите места по дъсчените пътеки край реката – построени, за да опазят бреговете й от множеството хора.

© iStock, На SPA в река от Парната долина.

Близо до: Рейкявик е само на 45 минути шофиране от местността.

Цени: Има и дневни платени турове за около 100-115 евро, като някои включват и взимане от посочен от вас хотел в Рейкявик.

За повече информация: guidetoiceland.is

 

Пещерата Гротагия

Ако сте фен на „Игра на тронове“, със сигурност сте я виждали. И сте я запомнили! Тази вулканична пещера е любовното гнездо на Джон Сноу и Игрит в сериала. Но и преди снимките Гротагия си е типична исландска забележителност със своето подземно езеро с гореща вода. Температурата му е 43-48 градуса. Нищо чудно, че Джон и Игрит останаха толкова дълго време тук голи!

© iStock, Пещерата Гротагия от "Игра на тронове" и подземното ѝ езеро.

Близо до: Пещерата се намира в района на познатото ви вече езеро Миватн. Доскоро не присъстваше в предложенията на туроператорите, но след дебюта й в „Игра на тронове“ вероятно все по-често ще я срещате сред предложенията им.

Разгледайте още от най-вдъхновяващите природни гледки от Исландия в галерията:

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser