Преминете към основното съдържание

Специален протокол: какво се случва след смъртта на принц Филип

Днес стана известно, че херцогът на Единбург е починал на 99-годишна възраст. Ще ви разкажем какво е операция „Форт Бридж“ и какъв план за действие ще бъде приет от британското правителство.

Както е известно, дворецът винаги има план за действие за всяко събитие, което може да се предвиди. Този момент е изобразен в телевизионния сериал "Короната", когато Елизабет и съпругът й обсъждат кодовите имена на операциите, отбелязващи смъртта им. В случая на Нейно Величество операцията „Лондонски мост“ поставя начало на предаването на властта и стабилизиране на институцията на монархията. А какъв е планът за действие, изготвен в случай на смърт на съпруга й?

В средата на февруари светът беше обезпокоен от новината, че 99-годишният принц Филип е приет в болница. И въпреки че лекарите уверяваха, че всичко е в ред с Негово Височество и че влошеното му здраве не е свързано с коронавируса, напредналата възраст на съпруга на Нейно Величество накара кралските фенове да се притесняват за патриарха на династията.

А днес Обединеното кралство потъна в траур - в официално съобщение за пресата дворецът обяви смъртта на принц Филип. Връщайки се към разговора за практичността на британското правителство, стигаме до операция „Форт Бридж”, подготвена в случай на смърт на херцога на Единбург. Както и при другите Уиндзори, операцията носи името на един от мостовете на Обединеното кралство. За принц Чарлз това е „Мост Менай, а за кралицата-майка кодовата дума бе „Мост Тай. Форт Бридж е железопътен висящ мост, свързващ шотландската столица Единбург и района на Файф. Херцогът на Единбург присъства на откриването му заедно с Елизабет II през 1964 г.

Планът детайлизира реда на събитията и изборът, направен приживе от Негово Височество или неговото семейство. По този начин официалното съобщение за смъртта на херцога на Единбург беше излъчено от Би Би Си и предадено от Асоциацията на британската преса. Обикновено, ако смъртта на член на кралското семейство настъпи през нощта, тя се обявява преди 8 часа сутринта лондонско време, но смъртта на принц Филип стана известна в 12:00, тъй като патриархът, според двореца, „е починал сутринта в замъка Уиндзор. "

Със сигурност ще бъде обявен национален траур в Обединеното кралство. Всички знамена ще бъдат спуснати, членовете на парламента ще трябва да носят черни ленти на ръкавите си, а членовете на династията Уиндзор ще трябва да са с траурни дрехи. Експертите смятат, че пълният траур за Елизабет ще продължи най-малко осем дни, през които работата на монарха по държавните дела ще бъде спряна. Те също така са убедени, че кралското семейство няма да участва в никакви мероприятия поне 30 дни.

По-рано беше съобщено, че принц Филип не е искал погребението му да бъде мащабно и е избрал частна церемония. Това желание напълно съответства на съвременните реалности, които задължават британците да спазват режим на самоизолация и, ако е възможно, да избягват тълпите. Най-вероятно сбогуването с принц Филип ще бъде организирано в параклиса „Сейнт Джордж“ в замъка Уиндзор. Според Daily Beast тялото на принца няма да бъде изложено за публично поклонение. Като ветеран от Кралския флот, Филип поискал да бъде погребан с военни почести, а мястото на погребението най-вероятно ще е гробището Фрогмор, което традиционно служи като последно място за покой на членовете на кралското семейство.

Тъй като принц Филип не е включен в наследствената линия, неговата кончина няма да промени позицията на неговите потомци. Единственото нещо, което някое от децата му може да наследи, е херцогската титла на бащата. Експертите предполагат, че най-малкият син на кралската двойка, принц Едуард, най-вероятно ще стане новият херцог на Единбург.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser