Преминете към основното съдържание

Специалното място в дома, откъдето започват всички истории

Не бързайте да си представяте стаята дрешник на Кари Брадшоу

© iStock

Ако си представяте стаята дрешник на Кари Брадшоу – не, нямам предвид това. Нека да загърбим за малко суетата, да забравим за модните находки, за шопинга, за бляскавите вещи, които купуваме, за да показваме предимно навън. И да се обърнем навътре, към уюта на дома си, към себе си. Към собствения си комфорт, в прегръдките на който сме най-истински, пък дори и без грим и с рошава коса.

Винаги съм си мечтала за местенце в дома си, което да си е само мое, където да мога да се усамотявам, загубвайки се из страниците на увлекателна книга или просто в мислите си. Специално пространство, чиито линии да очертават моето спокойствие и моето време за мен самата. И да продължават някъде в безкрая на всички написани и прочетени истории, разказани, преживени или предстоящи. След задължителната доза релакс и онова презареждане на батериите, за които понякога съществото ни тайничко се моли.

Наречете го място за четене, кът за медитация, както искате го наречете. В крайна сметка то си е вашето място. Подбрах няколко идеи, от които можете да почерпите вдъхновение, щом веднъж се решите да си подарите такова специално кътче. А февруари, смятам, е най-подходящият момент за това. Месецът на любовта – любовта и към себе си.

5 стъпки в подреждането и декорирането на вашето кътче

  1. Прозорец към света. И преносно, и буквално. Организирайте кътчето си до прозорец, защото това е най-логичното място. Естествената светлина е незаменим лукс в това начинание, така че възползвайте се максимално от нея (което не означава, че не трябва да има и подходяща лампа). Дневната, спалнята или някое по-голямо антре – изборът е ваш и според възможностите на дома ви.
  2. Покана лично за мен. Казвам го сега, макар да знам, че със сигурност се подразбира. Можете да четете в леглото под одеялото, но не за това говорим тук. Инвестирайте в перваза на прозореца и го превърнете в комфортно място за почивка. Има такива готови конструкции. Някои са с пространство за съхранение на вещи отдолу – т.е. функционалността не е пренебрегната. Сложете 1-2 възглавнички за разкош. И свещник или арома лампа.
  3. Библиотеката на живота ми. Логично е и кътчето ви за четене да е в близост до домашната ви библиотека или направо нейно продължение. Стена, цялата в книги, е мечтата на всеки читател, затова помислете как можете да аранжирате нещо подобно в дома си. Има готови етажерки на пазара, но можете да развихрите въображението си и да спретнете нещо по-нестандартно. Колкото по-претрупано с книги, толкова по-ексцентрично и очарователно.
  4. Игра на цветове. Бледите и топли цветове създават усещане за уют, светлина и простор в помещението, но по-дълбоките и студени като сиво, синьо, зелено са тези, в които бихте потънали лесно в спокойствието и в четивото си. Може етажерките на библиотеката ви и стената около нея да са в тези цветове.
  5. Без разсейващи фактори. Неща като телевизор и всякакви смарт устройства нямат място тук. Нямат място и в радиус от няколко метра, да не кажем в тази стая. Дайте си възможност да се изолирате от дигиталния свят поне тук, във вашето специално кътче за четене и релакс. Нека неспирният поток от новини, случки и събития не заглушава всички онези стойностни истории, които започват оттук.

Целия уикенд ще прекараме в спалнята! Следващия – също

Вижте повече

Целия уикенд ще прекараме в спалнята! Следващия – също

Как да превърнете спалнята си в най-приятното, комфортно и романтично място на света?

Луксозните издания, които искаме да подарим или притежаваме

Вижте повече

Луксозните издания, които искаме да подарим или притежаваме

От личен опит знаем, че най-лесно подаръци избират хората, които обичат да четат, за хора, които обичат да четат. Тези тежки книги са издадени да бъдат...

Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser