Преминете към основното съдържание

“Спящата красавица” на Чайковски открива Банско Опера Фест

В гала вечерта ще бъде представен мюзикъла “Котките” на Андрю Лойд Уебър
© iStock

На 24 август стартира осмото издание на Банско Опера Фест.

В три поредни вечери жителите и гостите на планинския курорт ще се насладят на произведенията на едни от най-гениалните композитори в класическата музика – Чайковски, Пучини и Андрю Лойд Уебър. Сцената на площад “Никола Вапцаров” ще събере три жанра - балет, опера и мюзикъл, а входът е свободен за всички почитатели на високото 

Организаторите на фестивала Община Банско, Кемпински Хотел Гранд Арена и Монте Мюзик са избрали един от най-известните балети от световния класически репертоар за откриването му – “Спящата красавица”.

Поставен през 1890 година за първи път на сцената на Мариински театър - Санкт Петербург, до днес балетът е сред най-любимите на малки и големи. Приказката на Шарл Перо, представена чрез езика на танца, увлича с великолепната си музика, както и с многообразието от приказни персонажи. Чайковски, още преди да започне да пише балета, е уговорил и работил по всички танци - валс, буре, полка, марш, фарандола и т.н., заедно с хореографа Мариус Петипа. Музиката му е гениална, толкова чиста и наситена с разнообразни емоции. които Петипа улавя съвършено чрез танца. Продукцията е на Държавна опера Русе.

Втората вечер от фестивала е отредена на операта „Джани Скики“ от Пучини създадена през 1918 година. Сюжетът е по текст от „Божествена комедия“ на Данте. Автор на либретото е Джовакино Форцано. Мястото и времето на действие са Флорения, 1299 година. Диригент на постановката в Банско ще бъде Маестро Найден Тодоров, а в главните роли ще гледаме Добромир Момеков, Мария Цветкова и Андреана Николова. Солисти и оркестър на Държавна опера Русе.

 В съботния ден Банско Опера Фест представя мюзикъла “Котките”, продукция на Държавна опера Варна. Дирижира Маестро Страцимир Павлов, един от най-изявените диригенти на мюзикъл, с творческа биография, която включва не една успешна постановка в популярния жанр. Премиерата на „Котките“ на Бродуей е през 1982 г., където мюзикълът е игран 7485 пъти.

Класическите емоции под откритото небе на Банско са с вход свободен, а курортния град гостоприемно очаква своите гости в последния топъл уикенд на август (24, 25 и 26 август). Всички постановки са с начален час 20:30 часа.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser