Преминете към основното съдържание

Спорносексуален: нова порода мъже?

Нов вид нарциси или поддръжници на здравословния живот – вижте какъв типаж мъже се появява
© Thinkstock

В средата на 90-те журналистът Марк Симпсън на страниците на New York Times публикува резултатите от своето проучване на съвременните мъже. В резултат на това се появи понятието „метросексуален“ - жител на мегаполиса, който не смята,че да се грижи за себе си е срамно. Едва свикнали с това понятие, същият автор ни предлага ново, с което ознаменува появата на нов типаж мъж – спорносексуален.

Да се разшифрова думата не е лесно: в нея са свързани няколко думи като спорт, порно и секс. Може би това означава, че мъжете се стараят да приличат на порно актьори и на спортисти едновременно? Както и в случая с метросексуалния мъж, по-добре е да го обрисуваме, отколкото да го обясним.

Нова естественост

За да ги сравним, ще опише и типичния метросексуален мъж. Той е с внимателно избръсната брада и пълно отсъствие на окосмяване по лицето. Дрехите му подсказват, че притежателят им е в течение на последните тенденции в света на мъжката мода. И, разбира се, вниманието към детайлите: оформени вежди, поддържани нокти, чиста кожа. Нито един детайл в образа на метросексуалния не е случаен. Всичко диво, буйно и космато се изключва. Метросексуалният мъж знае всичко за това как да се грижи за външния си вид.

Спорносексуалният е доста по-лесен за описване типаж. Той винаги изглежда така, сякаш току-що е снимал реклама на мъжко бельо. Реално мъжът присъства в кадър, за да демонстрира ивица плат на интимните части. Но главното е тялото му.

Спорносексуалният мъж не е нужно да притежава мускули и сложна прическа. Главната му цел е да бъде здрав и с хармонично развито тяло, натурално и естествено, без опасността някой да го обвини в приемане на стероиди например. Мъжът с такова тяло не се старае да го сравняват с известни типажи. Той сам създава себе си!

За всичко е виновен Instagram?

Всяка реклама има своите зрители: тя трябва да провокира човек сам да доизмисли това, което остава зад кадър. Какво прави мъжът в рекламата на бельо? Кой е той? С какво се занимава? Със сигурност има нещо общо със секса (в Instagram има дори снимки под обща таг #aftersex). Какво ще прави после? Ще тича за здраве (с кафе без захар), ще иде в офиса, където зад бюрото го чака специален ергономичен стол. Той обожава индивидуалните тренировки, запознат е с последните изследвания в областта на здравословното храненене и редовно медитира. Разбира се, не пуши и почти не пие.

Задължително има активен живот в социалната мрежа – здравословните навици трябва да са обект на внимание на повече хора и да се демонстрират. Спорносексуалният мъж е фен на много групи в социалната мрежа на тема мотивция, лидерски умения, позитивно мислене и подобни. Образът му е на показ и създава впечатление за постоянно движение и развитие.

Спорно или сексуално?

Образът на спорносескуалния, обявен от Марк Симпсън, едва ли ще доведе до революция в стандартите на мъжкото поведение. По-скоро обратното – това напомня на крайност. Мъжът продължава да се грижи за себе си, но прави това заради собственото си развитие и усъвършенстване, а не заради това да прилича на типаж, който е модерен в момента. Дори и да изглежда като нарцис, разликата е в това, че когато си прави селфи, той наистина има какво да покаже.

Остава само един въпрос: какво следва по-нататък? Има ли опасност тази грижа за себе си да се превърне във форма на зависимост? Стремежът към съвършенство може да се превърне в негодувание към себе си. Очаква ли ни вълна на мъжка анорексия, предизвикана от желанието за перфектна форма за началото на сезона? Ще могат спорносексуалните да се адаптират към неизбежните промени на възрастта? И ще им донесе ли щастие живот, в който непрекъснато се надпреварват в търсене на идеалната формула за здраве, спорт и липса на стрес едновременно?!

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser