Преминете към основното съдържание

Спорт според сезона

Тяло във форма, независимо от времето навън
© Shutterstock

Най-често срещаното новогодишно обещание – да вляза във форма – вече има реален шанс да се сбъдне. Защото открихме точната формула на спортове според сезона и нуждите на тялото. Ето първата стъпка към осъществяването на новогодишното обещание!

Зима – не се успокоявайте, че дебелите дрехи прикриват всичко.

Проблем: Ежедневието ни през зимата протича по приблизително следния начин – от леглото – в колата, от колата – пред компютъра в офиса, след това обратно в колата и пак в леглото. Този застоял начин на живот, плюс висококалоричната храна вдигат килограмите и снижават самочувствието ни.  

Зона, над която трябва да работите: Следата на студените месеци се вижда най-ясно върху бедрата и ханша. Те са една от проблемните зони на жените по принцип, а обездвижването и вредната храна освен килограми трупат там и значително количество целулит.

Спорт: Предвид всичко, казано дотук, ви препоръчваме да изберете спорт, който тренира краката и ханша. Такъв е акваспинингът, който прекрасно извайва проблемните зони. Тайната не е само във въртенето на педалите, но и в масажното действие на водата, която буквално стопява мастните депа и целулита. Акваспинингът е един от най-безопасните спортове, а и може да се практикува от хора с травми и без значение от възрастта. В комбинация с балансирано хранене можете да видите първите резултати още след 1-2 месеца.

Съвет: Треньорите по акваспининг препоръчват да започнете с упражненията по два пъти седмично и след месец-два да увеличите на три. Имайте предвид, че това е много натоварващ спорт и след първата тренировка може да получите сериозна мускулна треска. За да намалите болката, следвайте старата рецепта да изпиете 1-2 аспирина непосредствено след тренировката.

© Shutterstock

Пролет – с наближаването на топлите дни срещата с огледалото става все по-трудна.

Проблем: Това е сезонът, в който търпим последствията от зимното си безгрижие. Не подценявайте и стреса, който тялото ни изпитва при смяната на сезоните.  

Зона, над която да работите: През пролетта освен няколко килограма в повече, разпределени по цялото тяло, виждаме и едно значително наедряло коремче, събрало в себе си спомена за изядените вкусотии.  

Спорт: Опитайте бели денс! Освен че е забавно и приятно, този танц ще ви помогне да свалите сантиметри от талията си, но и ще тренирате останалите части на тялото. Друг плюс е, че ориенталските танци разкриват вътрешната красота на жените и ги правят по-привлекателни за мъжете. Струва си да опитате!

Съвет: Сега е сезонът на пресните салати и зеленчуци, наблегнете на тях, ограничете хляба и тестените изделия. Имайте предвид, че подуването и болките в корема може да са симптом за гастрит, който силно се изостря в преходните сезони.  

© Shutterstock

Лятото, когато банските не оставят нищо скрито-покрито.

Проблем: Проблемът през лятото са горещите температури, които освен че изпиват енергията ни, карат тялото ни да отича особено в областта на краката. Задържането на вода е резултат от високите температури на въздуха, които не позволяват на организма да изхвърли излишната вода и така тя се събира и застоява.  

Зона, над която да работите: Няма конкретна зона, върху която да работите. По-скоро трябва да помогнете на тялото си да се освободи от излишната вода и токсините чрез динамично натоварване, което да тренира всички мускулни групи.  

Спорт: Навън е прекалено топло за спорт на открито, затова ви препоръчваме хладния полъх на климатика в залата за скуош. Това е един изключително динамичен спорт, при който сте в постоянно движение и излизате вир вода от залата. Така тялото ви ще се освободи от токсините и събралата се вода. Освен това скуошът е един от най-полезните спортове, развива всички мускулни

Съвет: Ако отоците ви са много сериозни, посетете специалист, защото това може да е индикация за проблеми с бъбреците. Скуошът изисква много енергия, затова не пренебрегвайте и храната. Яжте месо, зеленчуци и пълнозърнести продукти, а не сладко или тестено. Така ще заредите тялото с полезна енергия за една размазваща порция скуош.

© Shutterstock

Есента е сезонът, в който трябва да задържим постигнатото и да подготвим тялото си за зимата.

Проблем: Въпреки че сезонът на разголените дрехи отмина, не трябва да занемарявате грижите за тялото си. Нужна ви е поддържаща антистрес програма.

Зона, над която да работите: През есента има няколко неща, за които да се погрижите. Първото е да не занемарявате спортната си форма, а второто е да откриете своя начин да се справите със стреса след края на отпуска и да се заредите с енергия за новия работен сезон.

Спорт: Трябва ви спорт, който да комбинира работа върху всички мускулни групи + антистрес терапия. Йогата е перфектният избор. Тя повишава еластичността на мускулите и ставите, действа релаксиращо и антистресово.

Съвет: Включете в хранителния си режим типичните за есента храни – ябълки, тиква, зеле, червено цвекло, моркови. Те ще ви помогнат да се заредите с витамини и да си изградите имунитет преди сезона на грипа.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser