
1. Млякото отблъсква от цигарите. Чаша прясно мляко, изпита преди да запалите цигара, придава много неприятен вкус от пушенето. Има дори малко по-краен трик за отказване: да пушите цигари, които предварително са натопени в прясно мляко и после изсушени. Те стават горчиви и почти е невъзможно да допушите цялата цигара, която сте запалили – така постепенно се отказвате от лошия навик.
2. Патладжаните намаляват глада за никотин. В тях се съдържа доста никотинова киселина (ниацин), която липсва на пушачите в период на отказване. Ако ги включвате често в менюто си, ще намалите глада за никотин. Според някои специалисти по зависимости, порция патладжани всеки ден може да замени никотиновите пластири, които се ползват за спиране на цигарите. Други зеленчуци, богати на никотинова киселина, са картофите, доматите, червените чушки. Разбира се, съдържанието на ниацин в тях е нищожно в сравнение с това в цигарите, така че тези зеленчуци не биха ви навредили по никакъв начин (в 10 г патладжан има 1мкг никотинова киселина, а в 1 цигара – от 1000 мкг нагоре).
3. Джинджифилът убива желанието за пушене. В момента, в който ви се допуши, сложете в уста парченце джинджифил и го засмучете като бонбонче. Лютивият и загряващ, но приятен вкус веднага ще ви убие желанието за цигара, освен това джинджифилът ще освежи дъха ви. Той е необходим на пушачите и по друга причина – възпрепятства развитието на атеросклероза и намалява злокачествените заболявания.
Чай от джинджифил за бивши пушачи
* 1 парче корен от джинджифил, 2-3 см дълъг
* ½ лимон * мед на вкус
Настържете джинджифила, залейте го с 0,5 л кипяща вода и добавете сока от лимона. Оставете да се запари и да изстине леко, след което подсладете с меда. Може да го пиете топъл или студен.
4. Броколите пазят белите дробове. Те съдържат сулфорапин – вещество, което повишава активността на гена NRF2, който предпазва белодробните клетки, най-уязвимото място в организма на пушачите, от увреждане. Разбира се, дори килограми броколи да ядете, зеленчукът няма да може да извлече напълно никотина от организма ви. Затова пък броколите ще са ви отличен помощник в началния етап от отказване на цигарите.
5. Зеленчуците са главните продукти в менюто. Краставици, целина, домати, фасул, аспержи и други не толкова богати на витамини, но с подобни на млякото свойства зеленчуци, придават по-горчив вкус на цигарите и по-неприятен мирис на тютюневия дим. Освен това съдържат много фибри и усещането за ситост идва по-бързо и трае по-дълго, без да прекалявате с калориите.
6. Магнезият удържа нервните сривове. Бившите пушачи са „кибритлии“ хора, а магнезият е минерал, който се бори успешно с лесните пристъпи на раздразнение и нервни кризи. Основни източници на магнезий са пшеничните кълнове, триците, цвеклото, тиквата и тиквените семки, морковите, кедровите ядки, сушените плодове.
Основните правила за хранителния режим при отказ от цигари
1. Намалете до минимум пикантните, солените, пържените и пушените храни. Те дразнят определени вкусови рецептори, чувствителни и към вкуса на тютюна, и провокират желанието да запалите цигара. Ползвайте умерено и подправките (с изключение на джинджифила).
2. Постарайте се да откажете алкохола и кофеиновите напитки – кафе, кока-кола, чай. Алкохолът действа разпускащо и вредата от цигарите вече не изглежда толкова опасна, а стимулиращият ефект на кофеиновите напитки изостря желанието за пушене. Вместо тези питиета пийте повече минерална вода, билкови чайове, натурални сокове.
3. Приемайте колкото е възможно повече аскорбинова киселина. Дълги години никотинът е разрушавал витамин С в организма ви и сега ще трябва да възстановите нивото му. Богати на аскорбинова киселина са цитрусовите плодове, червените чушки, черният касис, спанакът, киселото зеле.
4. Яжте по-често, но на по-малки порции. В периода на отказване от цигарите намалете порциите си с 20%, но съкратете и интервалите между храненията. Заменете калоричните, лесноусвояеми продукти с нискомаслени, избирайте храни, богати на бавни въглехидрати. Нека месото и рибата да са от по-постните видове, приготвени на пара, задушени или на грил. Вместо майонеза и висококалорични сосове, подправяйте салатите с лимонов сок, оцет балсамико или кисело мляко. Ако не можете да се откажете от хляба, яжте пълнозърнен. Заменете картофите в менюто си с гречка, неолющен ориз, паста от твърди сортове пшеница и помнете, че тези продукти са за основно ястие, а не са гарнитура към друго.
5. Хапвайте здравословно между основните хранения. Пушачите, които се опитват да откажат цигарите, имат нужда да дъвчат нещо постоянно: бонбони, ядки, дребни сладки, чипсове, гризини, разни хрупалки... И така неусетно трупат излишни килограми. В този случай дъвката е по-безопасният избор, но има един минус – на гладен стомах тя предизвиква отделяне на стомашни сокове и предразполага към гастрит. Безвредното решение е след хранене да дъвчете дъвка, а между отделните хранения – нещо леко и полезно като листа зелена салата, магданоз (той освежава и дъха), тиквени или слънчогледови семки (по-добре необелени, за да се налага вие да си ги белите и така ще изядете по-малко).
6. Не се отказвайте от насладата. Това обаче не означава да замените цигарите със сладкиши – макар че апетитът ви към сладко е обясним, защото то е натурален антидепресант, а отказването от цигарите е силно стресиращ фактор. Вместо пастички и торти, заситете апетита си за сладко със сушени плодове или мед, разбира се, в малки количества. Ако не можете да се откажете от шоколада, хапвайте черен, по 2-3 блокчета и само след хранене.