Преминете към основното съдържание

Сърдечното писмо на изолирания под карантина Ф. Скот Фицджералд

През последните няколко дни в социалните мрежи се разпространява текст, който се представя като писмо написано от американския писател, който е бил изолиран под карантина, заради испанската инфлуенца върлуваща в Южна Франция преди точно един век.

Сред вичките конспиративни теории и фалшиви новини, навярно, хумористичното писмо написано от името на Франсис Скот Фицджералд е най-безобидното и дори обнадеждаващото нещо, което лекомислено се споделя и публикува във всички социални мрежи. Има нещо утешително в това да появрваме, че тези слова са наистина на великия американски писател, които той като "лъч светлина" ни ги спуска от далечната 1920 година.

Уви, текстът е написан не преди век, а преди седмица от Ник Фариела с пародийна цел. Няма как да не му дадем заслужените овации за стилистиката и забавните детайли, като неприязънта между Хемингуей и Фицджералд, които е включил към писмото.

Имаме подозрение, че ако писателят трябваше да седи дълго време под карантина, може би наистина би написал това:

"Прескъпa, Розмари,

Денят течеше и без да има радост, сякаш бе окачен на небето в мрежа. Благодаря ви за писмото. Виждам въртележка от паднали листа да обикаля около кошчето за боклук пред прозорците. Звучи като джаз за ушите ми. Улиците са празни. Сякаш почти всички граждани се скриха в апартаментите си и то без причина. Сега изглежда модерно да се избягват обществените места. Дори баровете, както казах на Хемингуей, заради което той ме удари в корема. В отговор го попитах дали си е измил ръцете. Не беше. Много е отрицателен. Смята, че това е обикновена инфлуенца. Чудя се кои са му източниците.

Двамата със Зелда си купихме червено вино, уиски, ром, вермут, абсент, бяло вино, шери, джин и, не дай си Боже, бренди, ако е необходимо.

Властите предупредиха всички, че е необходимо да се запасят с продукти за месец. Двамата със Зелда си купихме червено вино, уиски, ром, вермут, абсент, бяло вино, шери, джин и, не дай си Боже, бренди, ако е необходимо. Умолявам, молете се за нас.

Трябва да видите площада, изглежда ужасно. Ужасявам се от възможностите, които това проклето бъдеще може да донесе. Дългият ден бавно се търкаля под уискито със сода, което все повече прилича на вода. Зелда казва, че това не е причина да се пие, но иначе не мога да хвана писалката. В замисленост, седейки на верандата, наблюдавам далечния хоризонт, скрит в мътната мъгла и сякаш различавам безмилостното наказание, което отдавна се движи в нашата посока. И въпреки това в назъбения контур на залезите на слънцето забелязвам един-единствен лъч светлина, който ме кара да вярвам, че ще дойде по-добро утре.

Твой верен,

Ф. Скот Фицджералд"

20 книги, които хората твърдят, че са чели, но не са

Вижте повече

20 книги, които хората твърдят, че са чели, но не са

Великите творби, които хората най-често назовават, за да "изглеждат по-умни", въпреки че в най-добрия случай са се запознали само с анотацията

"Не съм казвал това" или цитати, които са приписвани на грешните знаменитости

Вижте повече

"Не съм казвал това" или цитати, които са приписвани на грешните знаменитости

Представяме ви четири известни цитата на знаменитости, които всъщност не са техни мисли.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser