Преминете към основното съдържание

Сребърна лъжица или златна вилица?

Как правилно да избираме приборите, с които се храним
© istock

Когато става дума за прибори, обикновено мислим за това, дали вилицата е с добре оформени шипчета, дали ножът реже добре и колко е голяма лъжицата. Разбира се, обръщаме внимание и на украсата на приборите – иска ни се естетическото ни чувство да е удовлетворено. Но всъщност най-важното ни съображение при избор на прибори трябва да е материалът, от който са направени.

Неръждаема стомана

Плюсове: Не влиза в реакция с киселини, основи и соли. Благодарение на плътността и твърдостта на материала върху приборите за хранене не се образуват драскотини. Хипоалергенна е.

Минуси: Няма открити.

Съвети за ползване: Приборите от неръждаема стомана нямат ограничение в използването. Те не изискват специално обгрижване и съхраняване, могат да се мият в миялна машина.

Алуминий

Плюсове: Лек материал, с добра топлопроводимост.

Минуси: Когато е подложен на окисление при висока температура, алуминият отделя в храната вредни йони. Лесно се деформира.

Съвети за ползване: Не трябва да се използва за консумация на някои храни: кисело зеле, компоти, задушени и варени зеленчуци, млечни каши.


ЗАМЪРСЕНИТЕ МЕСТА, КОИТО ЗАБРАВЯМЕ ДА ПОЧИСТИМ


Сребро

Плюсове: Хигиенично е, притежава бактерицидни свойства. При правилна поддръжка сребърните прибори са неподвластни на времето.

Минуси: При окисляване на среброто се образуват токсични съединения.

Съвети за ползване: Приборите за хранене с покритие от благородни метали могат да се мият само при щадящ температурен режим и с неагресивни миещи средства. Трябва да се почистват с помощта на специални пасти, разтвори и салфетки. Най-добре е да се съхраняват на тъмно, отделно от останалата посуда и далеч от битова химия.

Злато

Плюсове: Не се окислява, не влиза в реакция с киселини, основи и соли.

Минуси: Няма проявени.

Съвети за ползване: Приборите за хранене с покритие от благородни метали могат да се мият само при щадящ температурен режим и с неагресивни миещи средства. Трябва да се почистват с помощта на специални пасти, разтвори и салфетки. Най-добре е да се съхраняват на тъмно, отделно от останалата посуда и далеч от битова химия.


В ТЪРСЕНЕ НА ПЕРФЕКТНОТО АВОКАДО


Дърво

Плюсове: Не отделя токсични вещества, не се окислява, екологично е.

Минуси: Дървото доста добре попива водата и други течности, трудно се почиства, затова е нехигиенично и може да се ползва за кратко.

Съвети за ползване: Преди употреба е важно дървените прибори да се измият добре, да се подсушат и да се обработят с растително масло. Като престоят, да се изплакнат и подсушат. Важно е редовно да се нанася растителна мазнина, за да не се допуска във вътрешността на прибора да влизат течности.

Керамика

Плюсове: Тя не потъмнява, не се окислява, не придава на храната допълнителни вкусове, не влиза в химическа реакция с продуктите, не разрушава витамините в храната.

Минуси: Керамичните ножове не са предназначени за рязане на твърди и замразени хранителни продукти.

Съвети за ползване: Не трябва да се почистват с груба гъба или тел. Могат да се мият в съдомиялна машина.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser