
Когато става дума за прибори, обикновено мислим за това, дали вилицата е с добре оформени шипчета, дали ножът реже добре и колко е голяма лъжицата. Разбира се, обръщаме внимание и на украсата на приборите – иска ни се естетическото ни чувство да е удовлетворено. Но всъщност най-важното ни съображение при избор на прибори трябва да е материалът, от който са направени.
Неръждаема стомана
Плюсове: Не влиза в реакция с киселини, основи и соли. Благодарение на плътността и твърдостта на материала върху приборите за хранене не се образуват драскотини. Хипоалергенна е.
Минуси: Няма открити.
Съвети за ползване: Приборите от неръждаема стомана нямат ограничение в използването. Те не изискват специално обгрижване и съхраняване, могат да се мият в миялна машина.
Алуминий
Плюсове: Лек материал, с добра топлопроводимост.
Минуси: Когато е подложен на окисление при висока температура, алуминият отделя в храната вредни йони. Лесно се деформира.
Съвети за ползване: Не трябва да се използва за консумация на някои храни: кисело зеле, компоти, задушени и варени зеленчуци, млечни каши.
ЗАМЪРСЕНИТЕ МЕСТА, КОИТО ЗАБРАВЯМЕ ДА ПОЧИСТИМ
Сребро
Плюсове: Хигиенично е, притежава бактерицидни свойства. При правилна поддръжка сребърните прибори са неподвластни на времето.
Минуси: При окисляване на среброто се образуват токсични съединения.
Съвети за ползване: Приборите за хранене с покритие от благородни метали могат да се мият само при щадящ температурен режим и с неагресивни миещи средства. Трябва да се почистват с помощта на специални пасти, разтвори и салфетки. Най-добре е да се съхраняват на тъмно, отделно от останалата посуда и далеч от битова химия.
Злато
Плюсове: Не се окислява, не влиза в реакция с киселини, основи и соли.
Минуси: Няма проявени.
Съвети за ползване: Приборите за хранене с покритие от благородни метали могат да се мият само при щадящ температурен режим и с неагресивни миещи средства. Трябва да се почистват с помощта на специални пасти, разтвори и салфетки. Най-добре е да се съхраняват на тъмно, отделно от останалата посуда и далеч от битова химия.
В ТЪРСЕНЕ НА ПЕРФЕКТНОТО АВОКАДО
Дърво
Плюсове: Не отделя токсични вещества, не се окислява, екологично е.
Минуси: Дървото доста добре попива водата и други течности, трудно се почиства, затова е нехигиенично и може да се ползва за кратко.
Съвети за ползване: Преди употреба е важно дървените прибори да се измият добре, да се подсушат и да се обработят с растително масло. Като престоят, да се изплакнат и подсушат. Важно е редовно да се нанася растителна мазнина, за да не се допуска във вътрешността на прибора да влизат течности.
Керамика
Плюсове: Тя не потъмнява, не се окислява, не придава на храната допълнителни вкусове, не влиза в химическа реакция с продуктите, не разрушава витамините в храната.
Минуси: Керамичните ножове не са предназначени за рязане на твърди и замразени хранителни продукти.
Съвети за ползване: Не трябва да се почистват с груба гъба или тел. Могат да се мият в съдомиялна машина.
Галерия
Нов живот за старите вещи и мебели
Не бързайте да изхвърляте старите мебели, а дайте воля на фантазията си