Преминете към основното съдържание

Сред слънчогледите на Ван Гог

Тесните улички, внушителните барокови сгради на площадите, бреговете на Рона, амфитеатърът и арената от римско време... Арл е град, излязъл сякаш от филмов декор

Когато и да минете през центъра на Арл и кафенето, което до днес носи името на един от най-емблематичните представители на постимпресионизма Ван Гог, слънчогледите са там. Неразбраният гений, роден в Холандия през 1833 г., прекарва голяма част от живота си във Франция, където умира през 1890 г.

Животът на Винсент Ван Гог винаги е събуждал мрачното усещане за някаква трагична предопределеност. Първоначално той продава картини, но е уволнен, тъй като не се е справял. След това решава да се посвети на религиозното образование, но не издържа изпитите. За кратко проповядва в едно малко градче, но е прогонен от местното паство, което не одобрявало аскетичния му начин на живот. Завършва художествената академия в Брюксел и когато чичо му поръчва серия от картини, не остава доволен от Ван Гог. Към всичко това и нещастната любов с негова братовчедка, чието семейство не дава съгласието си за брак заради бедността на Винсент.

Мизерията и трудностите разклащат здравето на младия художник, който след кратък престой в Париж се премества в старинния град Арл. Винсент се надява, че ще успее да създаде там артистично селище и кани Гоген при себе си. Високомерието и арогантността на френския му приятел обаче водят до една от най-тежките психически кризи на Ван Гог, който в миг на лудост реже лявото си ухо. Настанен е в приют за душевно болни и макар че не спира да рисува, през целия си живот успява да продаде една-единствена картина, и то на свой роднина...

Клиниката в Арл, възстановена по картините на Ван Гог.
Клиниката в Арл, възстановена по картините на Ван Гог. © Мария Георгиева

Голяма част от творбите му са автопортрети, но не защото Ван Гог е бил самовлюбен луд или обсебен от мисълта да рисува себе си. Истината е, че просто не е имал пари, за да плаща на модели. С малкото, с които е разполагал, си е купил огледало и така рисувал собственото си отражение. Приживе Винсент Ван Гог остава непризнат и се превръща в легенда чак след смъртта си. Едва 37-годишен, той слага край на живота си.

Портретът на Ван Гог и до днес е навсякъде в града, дори на модните витрини.
Портретът на Ван Гог и до днес е навсякъде в града, дори на модните витрини. © Мария Георгиева

Днес някои от местата в Арл, като центъра и клиниката, са възстановени по картините на Ван Гог. Старинното градче със слънчевите къщи и реката е истинско вдъхновение не само за холандския импресионист, но и за туристите днес. Тесните улички, внушителните барокови сгради на площадите, бреговете на Рона, амфитеатърът и арената от римско време...

Арл е един от най-магнетичните градове в Прованса.
Арл е един от най-магнетичните градове в Прованса.

Арл е град, излязъл сякаш от филмов декор. Неслучайно е в списъка с културно наследство на ЮНЕСКО.


Арената в Арл
Арената в Арл © Мария Георгиева

В Арл изкуствата са на особена почит. Наричат го града на фотографията. Тук се провежда един от големите международни фестивали за фотография, който тази година отпразнува 50-ото си юбилейно издание. А изложбите са постоянно, при това на открито. По фасадите на красивите сгради в центъра може да разгледате фотографии от различни епохи.

В Арл, родното място на френския майстор на висша мода Кристиан Лакроа, днес е единственият в света бутик на дизайнера. А в последната неделя на юли в града се организира атрактивен Фестивал на костюма.

Интересен факт е, че въпреки малобройното си население (50 хил. жители), Арл е най-големият град във Франция по територия. New York Times го нарежда на 28-о място в класацията с 50 града, които си струва да се видят.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser