Преминете към основното съдържание

Стайните растения ни помагат

Те са много полезни – ако въздухът е сух, могат да филтрират вредните вещества, носят наслада на очите и успокояват душата

© iStock

Регулират влажността на въздуха

Сухият въздух дразни очите и дихателните пътища. Други чести последици от него са липсата на концентрация и необяснимата умора. Покачва се и податливостта ни към инфекции. Затова специалистите съветват – повече зеленина в стаите! Стайните растения са идеалните съквартиранти, защото „дишат“ по обратния на хората начин. Чрез разположените отдолу на листата отвори поемат въглеродния двуокис и отдават кислород. Освен това регулират влажността в помещението – поемат водните пари в повече и изпаряват водата, с която ги поливаме, ако въздухът е сух. Три до шест големи растения могат да увеличат влажността на въздуха от 25-30% до идеалните 45-50%. Когато въздухът е влажен, влажна е и лигавицата на носа и гърлото, а това ни пази от простуда. Влажният въздух също така се свързва с праха, което е особено важно за хората с алергии.

Успокояват

Зелените растения влияят позитивно върху психическото ни състояние. Когато гледаме зеленината, пулсът ни се забавя и мускулите се отпускат. Много изследвания показват, че пациентите в болница се страхуват по-малко и изпитват по-слаба болка, когато гледат към зелена градина, отколкото ако съзерцават само стените в стаята. Подобно е въздействието дори само при гледането на картини с растения.

Пречистват въздуха

Растенията филтрират въздуха от вредните вещества, изпаряващи се от мебели, килими или тапети. Това доказват изследвания в цял свят. Учените са открили в листата на растенията белтък, който обезврежда формалдехида. В офисите вредни са лазерните принтери и копирните машини. Разбира се, няколко растения няма да прочистят изцяло въздуха, но значително ще го подобрят, както и работата ни. Освен това по-рядко ще се оплакваме от главоболие и кожни възпаления.

Дръжте растенията на подходящото място

Те имат нужда от грижи. Някои се чувстват добре при много светлина, други не понасят да са пряко изложени на слънце или пък не бива да се поливат много. Ако прекаляваме с поливането и не проветряваме редовно, рискуваме почвата в саксиите да загние. Тогава спорите ще се отделят във въздуха и ще станат опасни за хората с алергии. Затова всяко растение трябва да е поставено на подходящото място.

© iStock

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser