Преминете към основното съдържание

Стела Макартни ще създава дрехи от отпадъци

Британският дизайнер е на път да превърне океанския боклук в облекла от висшата мода
Стела Маккартни
Стела Маккартни © getty

Марката Stella McCartney ще произвежда дрехи и обувки от океански отпадъци. Решението е резултат от сътрудничеството на бритснкия бранд с Parley - компания, която се ангажира да защитава океанската среда.

Дългогодишната вегетарианка обяви днес своя постоянен ангажимент към спасяването на океаните чрез творческо сътрудничество и проекти за екологични иновации. Това означава, че Стела Макартни е на път да превърне океанския боклук в облекла от висшата мода. 

Също така в сайта на марката се появи кратка статистика за състоянието на океана. Там можете да научите, например, че от 1950 г. насам са починали 90% от големите риби, и ако се оповаваме на сегашното равнище на замърсяване, през 2050 г. в океана ще има повече пластмаса отколкото риба.

Кирил Гутч, основател на "Parley for Oceans", споделя: "Ние сме във война с океаните. И ако спечелим, губим всичко. Време е да се постигне мир между човечеството и морето."

© getty , Стела Маккартни

Дизайнерът Стела Макартни се съгласява, споделяйки: "Модата е индустрия, която оказва значително влияние върху здравето на планетата и върху нейната система за подпомагане на живота на океаните. Нашата цел винаги е била да предизвикваме себе си и индустрията да се справяме по-добре, да се запитаме непрекъснато как можем да се подобрим. Искаме да бъдем разумни и отговорни към предметите, които създаваме и начините, по които ги правим. Трябва да започнем от някъде, за да напреднем. Това партньорство с Parley е една нова страница в нашето пътуване."

Докато чакаме юли, за да видим новите творения от това сътрудничество, можем поне да бъдем сигурни, че етичната мода винаги е опция.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser