Преминете към основното съдържание

Стереотипите пречат на умствената ни дейност

Имате готови отговори на всички въпроси, не сте си обновявали гардероба отдавна, не пътувате никъде, приятелите ви в социалните мрежи си стоят все едни и същи? Внимание, мозъкът ви е в опасност, необходими са спешни спасителни мерки!
© iStock

Светът се променя и трябва да се приспособяваме постоянно към новите условия. Например, кризата във фирмата налага да ви съкратят и спешно търсите нова работа, преместили сте се да живеете в чужбина и всичко е различно – от езика до правилата за движение, дъщеря ви е довела вкъщи младеж, който никак не отговаря на представите ви за зет и трябва да реагирате, без да обидите никого. Ако мозъкът ви е свикнал да работи бързо в различни ситуации, ще се справи и сега. Но ако с години сте го „затлачвали“ само със „светски“ клюки и безкрайни телевизионни сериали, вероятно ще му бъде много трудно или дори невъзможно да намери добро решение в дадения критичен момент.

Навиците ни „складират“ в главата набор от реакции и мисли „за всеки случай“. Умствените ни способности са много по природа, но ние ги „активираме“ твърде рядко.

Как работи мозъкът ни

Известно е, че новият опит, новите интелектуални усилия, запознанствата с нови интересни хора, пътешествията в различни страни и разнообразните ни хобита влияят положително на паметта и мисленето ни. Обяснението е, че в процеса на усвояване на нещо ново се образуват нови невронни връзки в мозъка. И колкото по-гъста е мрежата, толкова по-бързо човек съобразява и намира правилни решения.

Още през 40-те години на миналия век канадският психолог Доналд Хеб, наричан бащата на невропсихологията и невралните мрежи, установил, че неврони, които са активирани едновременно, рано или късно създават връзка помежду си. Ансамбълът от неврони, които „свирят“ едновременно при изпълнението на някакви задачи, след n брой повторения (в процеса на обучение, тренировки) ще могат да работят все по-сложно и мозъкът ни ще решава проблемите все по-бързо и ще прави все по-малко грешки. Кората на главния мозък расте и се удебелява в буквалния смисъл, хипокампусът, който участва активно в процесите на ученето и запаметяването, увеличава размерите си.

Всичко с мярка – редувайте умствения труд с физическа активност

© iStock

Всичко, което не се използва, постепенно деградира. Това е основният принцип на действие в организма ни, отнася се и за мозъка. Неговата работа е да мисли и ако не го прави, невронните връзки се разпадат, синапсите (мембранни контакти между две клетки, чрез които се предава нервната възбуда) намаляват, плътността и дебелината на мозъчната кора изтънява. Разбира се, това не става за ден-два бездействие на мозъка, нужни са месеци, години. Фактически този орган действа като мускулите ни – при повече натоварване се засилва, при по-малко отслабва.

Не бива да забравяте и обратната страна на медала – прекалено силните емоции, изнурителният умствен труд, хроничното недоспиване разбалансират медиаторните системи в мозъка, претоварват зоните, водят до загиване на неврони и възпалителни процеси в мозъка. Затова се опитайте да намерите златната среда във всичко. Действайте с мярка, редувайте умствения труд с физическа активност.

Гимнастика за ума

За да тренирате мозъка си и да го поддържате в работен цикъл, е необходимо постоянно да го удивлявате и разнообразявате. Трябва да нарушите обичайния ход на събитията, да внесете нещо ново във всичко, което изпълва всекидневието ви и което вършите автоматично, без да се замисляте. Разчупете рутината, не живейте на „автопилот“, защото само нестандартното и необичайното стимулира мозъка, изостря вниманието и подсилва паметта ви. Ето някои лесни упражнения за съхраняване и развитие на умствените способности.

Задействайте другото мозъчно полукълбо, като смените ръката

Мийте си зъбите, закопчавайте си блузата, пишете на мобилния телефон с лявата ръка (или с дясната, ако сте леворъки).

Какъв е механизмът? Активира се моторната зона на дясното полукълбо, което влияе благоприятно на творческите способности и нестандартното мислене.

Играйте си на прилеп

Движете се из помещенията в дома си, разположението на които добре познавате, със завързани очи.

Какъв е механизмът? Включват се сензорните зони на мозъка, които обикновено са малко активни или съвсем не се задействат. Тази игра е подходяща гимнастика за невроните във всички мозъчни области.

Усвоявайте нови маршрути

© iStock

Ходете на работа, независимо дали пеша, с градски транспорт или с личен автомобил, по различни маршрути, дори пътят да е по-дълъг и да ви отнема повече време. Посещавайте музеи, разглеждайте изложби, обикаляйте страната през почивните си дни, прекарвайте отпуската си всяка година на различно място, пътешествайте в чужбина.

Какъв е механизмът? Развива се пространствената памет. Изследвания показват, че дори леко се увеличава размерът на хипокампуса.

Избавете се от рутината

По-често размествайте мебелите вкъщи или в офиса, обновявайте интериора. Всяка седмица пререждайте нещата на бюрото си, слагайте нови снимки на любимите си хора, сменяйте картинките на монитора на компютъра си или на екрана на мобилния си телефон. Пробвайте различни храни, опитвайте екзотични ястия, гответе по нови рецепти. Експериментирайте с парфюми, грим, прически, облекло.

Какъв е механизмът? Нововъведенията стимулират сензорните зони на мозъка, развиват асоциативната памет.

Упражнявайте красноречието си

Дори на банални въпроси от типа „Как си?“, „Какво ново?“ се старайте да не отговаряте тривиално. Откажете се от стереотипите, избягвайте празните, нищо незначещи фрази, опитайте се да измисляте всеки път нови нестандартни и забавни отговори. Друг начин да тренирате риториката си е да запомняте и разказвате анекдоти, да измисляте шеги и да ги споделяте с приятели.

Какъв е механизмът? Стимулират се зоните, отговарящи за речта и за възприемането на информацията, които се намират в лявото полукълбо на мозъка.  

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser