Преминете към основното съдържание

Стомахът е вторият ни мозък

Тибетската медицина лекува стотици заболявания и ни помага да намерим баланс
Д-р Джампал Салдон
Д-р Джампал Салдон © Иван Василев

Д-р Джампал Салдон е родена в малкото село Таши Янгци в източен Бутан през 1980 г. На 12 г. става монахиня, а през 1999 г. заминава на обучение в Дерадун - Индия. 4 години по-късно се установява в Дарджелинг, където 6 години учи тибетска медицина, още 2 практикува под ръководството на опитен тибетски доктор. През 2013 г. се завръща в Дерадун, в манастира Сакя и болницата към него, където служи и работи в момента. Д-р Салдон вече е в България и ще консултира пациенти до 7 март в център GreenHealth в София. За повече информация и записване: тел: 02/442 5618, GSM: 0887197212

© Иван Василев, Д-р Джампал Салдон

Д-р Джампал Салдон за първи път напуска манастира и болницата, в която работи. Щастлива е, че е тук и че може да помогне със знанията си на повече хора да опознаят тялото си, да ни научи как да се грижим за здравето си, но и как да мислим, за да имаме добра карма и да излъчваме и получаваме добра енергия. Ето какво сподели д-р Салдон пред Story за тибетската медицина, методите на лечение и философията й.

През 8 век (729 г), бащата на тибетската медицина Юток Йонтен Гонпо създава четирите тантри, по които и до днес, студентите по тибетска медицина учат 6 години. „Хората трябва да разберат, че това е много сериозно учение и в никакъв случай не е шаманизъм, или шарлатанство. Първите две тантри учим наизуст. В първата тантра – коренната, се дава цялата основа на медицината – причините за болестите, как възникват, какво ги провокира. Втората тантра е изцяло свързана с начина на хранене. В тибетската медицина, както и в аюрведа, има конституции или жизнени начала, т.е. хората се разделят на типове според това как се държат, как изглеждат, каква храна предпочитат и спрямо това какъв тип са, трябва да консумират определен тип храна, така че да поддържат тялото си в баланс. Така е и с поведението – за едни е подходящо да бъдат в приятна и спокойна обстановка, други трябва да излизат по-често с приятели и да не се усамотяват. Третата тантра се отнася за болестите и техните описания – те са 404 и се разделят на 4 групи. 101 са причинени от лоша карма“, обяснява д-р Салдон и добавя, че ако вярваме в кармата наистина, ще знаем, че тази лоша карма се трупа поколения и накрая може да застигне нас, дори във вид на болест. „Много болести може да са в резултат на лоша карма, като рака или генетичните заболявания например“, казва д-р Салдон. Ракът например може да се предизвика и от лошо поведение, от агресия. „Когато лекуваме пациент, болен от рак, и заболяването му не се повлиява, това е лоша карма, която не може да бъде променена.

Други 101 болести са причинени от зли духове. Останалите 101 са леки - онези, които могат да се лекуват и без лекарства. Последните 101 болести в класификацията са провокирани от това, че дълго време не сме спазвали подходяща диета и поведение, те са хроничните и, ако не се лекуват, могат да доведат до фатален край.“, уточнява д-р Салдон.

Тибетските лекари диагностицират пациентите чрез проследяване на пулса, изследване на урината, интервю, което цели да прецени как човекът живее и се храни, наблюдават се косата, кожата, лицето, езика. Желателно е вечерта преди прегледа да се спазва определено поведение. Трябва да се избягва прием на силен чай и алкохол, а така също и на кисело мляко и продукти, които биха могли да оцветят урината. Препоръчително е избягването на сексуални контакти. Добре е да не се извършват усилени физически упражнения, особено преди прегледа. Пациентът трябва да си легне навреме и да се наспи добре. Спазването на тези правила ще помогне за по-точното поставяне на диагноза.

Как лекува тибетската медицина?

Основната разлика между конвенционалната медицина и тибетската е в метода на изследването. Когато поставят диагноза, тибетските лекари се опитват на базата на всички тези изследвания да определят дали в човека е натрупан много студ, или пък напротив - много горещина. Студът води до хронични болести, а когато се наблюдава горещина, има активен процес, някакво възпаление, или дори тумор. „Работим активно и с конвенционалните лекари. Ако и ние се затрудним да поставим диагноза, настояваме да бъдат направени допълнителни изследвания“, категорична е д-р Салдон.

В тибетската медицина е изключително важно да се знае в какво състояние е храносмилателната система. Когато тя не работи добре, страдат всички други органи. Храносмилателната система е вторият мозък на човека. Ако не работи добре, няма как да усвои храната, така че тя да бъде полезна за организма. „В класическите текстове представят стомаха като едно поле, в което трябва да отглеждаш всичко – плодове, зърнени култури, те да избуят и да вземеш най-доброто. В западната култура и медицина се твърди, че е полезно да се консумират сурови плодове и зеленчуци – но когато храносмилателната система не работи добре, полезните съставки не могат да се усвоят, а в същото време работата на системата се затруднява още повече. Ако не се чувствате добре, не трябва да ядете сурови плодове и зеленчуци, а да ги консумирате под формата на сокове, задушени или печени“, препоръчва д-р Салдон и добавя: „ Можете да следвате просто правило за поддържане на стомашен комфорт. Стомахът се разделя на 4 части. Две части са за храната – две шепи храна, една шепа вода и една шепа въздух. Трябва да има място за въздуха. Ако ядем прекалено много на едно хранене, не остава място за въздуха, който да смели храната“

Тибетската медицина, противно на популярно схващане, не отрича консумацията на месо. Дори смята месото за едно от най-добрите лекарства, но зависи от вкуса и качеството му, както и от състоянието на организма. „Няма храни, които се изключват напълно от менюто, защото всичко е въпрос на баланс. Всеки ден е различен от другия. Не можеш да приемаш едно и също нещо постоянно, накрая и то ще навреди“.

Д-р Салдон е категорична, че онова, което може да ни донесе тежки заболявания, са мислите ни. „Трябва да правим всичко по силите си да бъдем щастливи и усмихнати. Трудно е, но не е невъзможно да контролираме стреса. За съжаление няма универсална рецепта“, казва тя, но обяснява, че ако намерим баланса между мислите, емоциите, добрата храна, движението, йога или друг спорт, ще се радваме на добро здраве. И друго важно нещо – да се приема топла вода не само сутрин, но и през целия ден.

© Иван Василев, Д-р Джампал Салдон

Тибетската медицина разделя хората на три основни типа - вятър, слуз и жлъчка. „Човек се ражда с една конституция, но в годините може да изпадне в дисбаланс. Хората „вятър“ са със слаба структура, лесно се замайват, и на тях е необходима по-калорична храна. „Жлъчката“ е горещият тип човек, който не трябва да консумира мазна, тежка храна, горещо. Обикновено имат по-силна телесна миризма, те трябва да правят всичко онова, което ги охлажда. „Слузта“ са склонни към трупане на килограми, те трябва да се загряват, обикновено имат много проблеми с храносмилането.

Всичко в тибетската медицина е насочено към успокояване на този дисбаланс и постигане на комфорт, което е цел на всеки лекар. Едва ли някоя медицина може да обещае сто процентово излекуване“, обяснява д-р Салдон.

След като бъде поставена диагнозата, се препоръчва фитотерапия. В тибетската медицина се спазват много стриктно текстовете в четирите тантри и всички билкови комбинации се определят от лекарите за всеки конкретен случай. Макар билките да растат в Тибет и Индия, д-р Салдон казва, че те са подходящи за пациенти от всички географски ширини. Дори смята, че европейците са още по-чувствителни към тях и им действат още по-ефективно, защото никога не са консумирали подобен тип билки.

От новия брой на Story можете да научите още защо Григор Димитров няма да стане руски зет, защо бившата и настоящата жена на Васил Василев - Зуека се гордеят с него, както и още любопитни подробности за живота на Джулиан Мур, Явор Бахаров и победителя от X Factor Славин Славчев.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser