Преминете към основното съдържание

Стоп! Дотук с творческата криза

Научни съвети в ролята на муза

© Khara Woods

ИМРОВИЗИРАЙТЕ

Когато джаз музикантите импровизират, техният дорзолатерален префронтален кортекс (т.е. частта от мозъка, която следи изпълнението) си почива. Така човек е по-свободен да изрази себе си и злият му вътрешен критикуващ глас не му пречи. Учените са наблюдавали един и същи модел на мозъчната дейност при създаването на илюстрации от карикатуристи. Друг интересен факт - когато импровизирате, мозъкът ви е в процес на сензорна обработка и така всичките ви сетива в този момент се изострят.

ПАЗЕТЕ ТИШИНА

Невролозите вярват, че моментите на "Еврика!" се случват най-вече когато мозъкът е максимално спокоен. За постигането на този конструктивен момент трябва да се отпуснете. Затворете очи, визуализирайте информацията или си представете нещо релаксиращо като море, слънце, птици, които кръжат ниско над водата в близост до брега ... Или опитайте метода на писателя Джонатан Францен, който при създаването на бестселъра си "Изменение" използва тапи за уши и слушалки. В същото време, учените са установили, че неутралният бял шум може да помогне със справянето с абстрактните идеи.

СТИСНЕТЕ ЛЯВАТА СИ РЪКА В ЮМРУК

Да, това звучи като глупост, но няколко изследвания са показали, че една силна хватка на лявата ръка активира дясното полукълбо, което е чудесно, ако искате да се засилите паметта си и като последствие да се възползвате максимално от всичките творчески идеи.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser