Преминете към основното съдържание

Струва си да се видят: непоказвани еротични акварели от тайните папки Стоян Венев

Творбите на големия художник са доказателство за абсурдите, през които е преминавало изкуството в годините на социализма, и вътрешната свобода, която големите творци са успявали да запазят
Една от непоказваните досега творби от тайните папки на големия художник Стоян Венев
Една от непоказваните досега творби от тайните папки на големия художник Стоян Венев

Непоказвани акварели от тайните папки на големия художник Стоян Венев са наредени в изложба, която без съмнение ще се превърне в едно от големите арт събития този сезон. Сензационната експозиция е в столичната галерия „Васка Емануилова” и официално се открива утре, 12 април, от 18:30 часа.

Творбите са от няколко частни сбирки и за първи път се вадят на светло. За еротичните изображения на един от най-големите български рисувачи отдавна се носят легенди, но сега всички ще могат да надникнат в тайните папки на художника, които той е криел в сандък под леглото в годините на социализма. Тогава идеологическите цензори не гледат с добро око на творческия интерес към интимния свят на мъжа и жената, който пък винаги е вълнувал художника. Той показвал „секретните” акварели само на най-близките си приятели, сред които известният писател и критик Богомил Райнов. Затова заедно с изложбата излиза и каталог, в който са публикувани неизвестни текстове на големия естет и познавача на изкуството, посветени на творбите на Венев.

Любопитното е, че художникът изобразява себе си като герой в някои от творбите, а сред най-интересните изображения са серия с попове.

Експозицията е забележителна не само заради пикантните истории около създаването на акварелите и безспорния талант на Стоян Венев. Рисунките са доказателство за абсурдите, през които е преминавало изкуството в годините на социализма, и вътрешната свобода, която големите творци са успявали да запазят.

Проектът за уникалната експозиция е на издателство „Лист” и се реализира с финансовата подкрепа на „Културна програма за българското председателство на Европейския съюз 2018 г.” на Национален фонд „Култура”.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser