Преминете към основното съдържание

Събитията, които разтърсиха света на изкуството през 2016-та

От опита да разгадаят кой е Банкси до Оскара на Леонардо
© Getty

Новата сграда на Tate Modern Museum

© iStock

Още в средата на 2000-те се заговори, че пространството на галерията за модерно изкуство в Лондон трябва да се разшири. Едва след почти две десетилетия това се случи. Новата 10-етажна сграда е проектирана от швейцарското архитектурно бюро. По думите на един от членовете му се е получило нещо средно между „пирамида в процес на строеж и разпадаща се пирамида“. Новата сграда струва 260 милиона паунда и увеличава пространството с 60%. В крилото Switch House е обособено специално пространство за пърформанси.

Колекцията на семейство Хейз, дарена на музея Орсе в Париж

© Getty

Платна на Едгар Дега, Амадео Модилиани, Гюстав Кайбот и други художници от XIX-XX век станаха ново попълнение в колекцията на музея Орсе. Повече от 600 експоната са дарени от американските колекционери Спенсър и Марлен Хейз. Двойката се интересува от френска живопис още от 70-те. От тогава те започнали да събират произведенията на изкуството на стените на собствения си дом в Ню Йорк и в Нешвил. Първите 187 произведения, оценени на 173 милиона долара, музеят получил на 22 октомври 2016 г. Останалите от колекцията ще бъдат дарени след смъртта на притежателите й. Това е най-голямото дарени от чуждестранни дарители, което някога е получавал музеят. Обащата стойност на колекцията е 380 милиона долара.

Дългоочакваният Оскар за Леонардо Ди Каприо

© Getty

Обяви го актрисата Джулиан Мур и това остана в историята. Взрив от аплодисменти – 41-годишният актьор най-накрая успя да спечели златна статуетка в категория „Най-добър актьор“, която всички негови фенове смятаха, че отдавна трябваше да получи. Преди това Леонардо е бил номиниран 4 пъти за Оскар. Това беше основната интрига на цялата церемония по връчването на наградите „Оскар“ през 2016-та.

„Тайната вечеря“ на Джорджо Вазари

© Getty

През ноември в музея Санта Кроче във Флоренция отново бе изложена знаменитата картина „Тайната вечеря“ на Джорджо Вазари. Преди половин век платното - от масло върху 5 дървени плоскости с размери почти 6.5 метра дължина и 2.5 м височина в 1546 г станало жертва на най-голямото в новата история на Флоренция наводнение. Шедьовърът изкарал 12 часа във вода. Ако лакът върху покритието помогнал за запазването на цветовете, то подутата дървена плоскост на картината я разрушили отвътре. Творбата била консервирана, но истинската й реставрация започнала едва през 2010 г.

Разпродажбата на колекцията на Дейвид Бауи

© Getty

През ноември в Лондон на три етапа преминаха търговете на Sotheby’s, на които беше разпродадена колекцията на починалия през януари 2016-та музикант Дейвид Бауи. 400 предмета на обща стойност 41 милиона долара отидоха в различни колекции, за което се е състояла тежка битка между купувачите. Някои от тях дадоха далеч по-високи суми от първоначално обявените – например картината „Air Force” от 1984 г на художника Жан-Мишел Баския първоначално е била обявена с цена 3.3 милиона, но е продадена за 8.8 милиона долара.

Роклята на Мерилин Морно с автор Жан Луи

© Getty

През ноември на търга на аукционна къща Julien's Auctions била продадена роклята на Мерилин Монро, в която тя изпълнила песента Happy Birthday за президента Дж. Ф. Кенеди. Роклята била създадена по скици на френксия моделиер Жан Луи и била продадена за 4.8 милиона долара. Самата актриса наричала роклята „кожа с бисери“, защото е полупрозрачна и обшита с 2500 кристала. Тя била толкова прозрачна, че след изпълнението на песента през 1962 г журналистите писали, че изглеждала така, сякаш „правела любов с президента пред 40 милиона американци“.

Догадки за личността на Банкси

© Getty

През изминалата година журналистът Крейг Уилямс предприе поредния опит да се разкрие личността на уличния художник Банкси. Според него зад маската на Банкси се крие основателят на групата Massive Attack Робърт Дел Найа. Уилямс изучавал работата на Банкси по цял свят. Оказало се, че за последните 12 години повечето от тях се появили в същите градове, в които групата имала концерти. И Банкси, и Робърт Дел Ная са родени в Бристол. Преди да основе групата, Робърт бил известен имено с графитите си. Да се разгадае личността на Банкси са правени много опити. През март 2016 г. британски учени от лондонския университет „Куин Мери“ заявили, че са установили, че истинското име на Банкси е Робин Гънингам. До този извод учените били достигнали чрез редица изследвания на геопрофила на артиста.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser