Преминете към основното съдържание

Имперския руски балет в НДК тази седмица

Не пропускайте "Лебедово езеро" и "Кармина Бурана"

Студените зимни вечери на седмицата може да разнообразите с културни прояви, които предлага програмата на НДК за периода 9 - 15 февруари! Избирайте внимателно! 

10 февруари, 11 февруари, 12 февруари

През втората седмица на февруари Имперският руски балет ще очарова публиката с четири емблематични спектакъла: „Лебедово езеро” на 10 февруари от 19:00 часа в зала 1, „Кармина Бурана” и „Болеро” на 11 февруари от 19:00 часа в зала 1, както и „Дон Кихот” – на 12 февруари от 19:00 часа отново в зала 1 на НДК.

Трупата е създадена през 1994 г. по инициатива на Мая Плисецкая. Идеята възниква по време на нейните юбилейни гастроли в Япония - по програма на солиста на "Большой театр" Гедиминас Таранда, който сега е художествен ръководител и директор на балета. Името на трупата е реверанс към императорското семейство, което има изключителен принос в развитието на руската култура, в това число и в създаването на "Большой" и "Мариинский" театри, където се ражда и израства славата на руския балет.

11 февруари

На 11 февруари (сряда) от 19:00 часа в кино “Люмиер” ще се проведе концерт по случай Националния празник на Иран. Инициатор е културното представителство на държавата, което кани всички любители на персийската култура на традиционна местна музика. Група "Бамдат" ще представи иранската фолклорна музика, демонстрирайки звученето на различни традиционни струнни, духови и ударни инструменти.

От зала „Рубаят” са подготвили две интересни събития през седмицата. В сряда, 11 февруари, от 21:00 часа ще има руска вечер с група „Грамофон”. Името на бандата - идва от стари руски песни, които те научават от грамофонни плочи.

13 февруари

Шармантната Жана Бергендорф ще можем да видим във фаталния петък – 13-ти, пак там от 22:30 часа. Победителката в миналия сезон на XFactor се утвърждава като един от най-интересните и предпочитани от аудиторията изпълнители. В петъчната нощ Жана, освен собствения си репертоар, ще направи съвместен изпълнения и с уникалните Звезди (от Ахат) и Десо (от Tri O Five), които от своя страна ще продължат в алтернативен музикален стил до края на вечерта.

Любителите на изобразителното изкуство ще могат да се насладят на изложбата на художника Георги Баев в Арт галерията на НДК още две седмици. От няколко месеца галерията на НДК вече има нов външен вход (А4 изток) откъм Моста на влюбените.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser