Преминете към основното съдържание

Сънувани идеи: изобретенията, които се присънили на създателите си

Те показват колко голяма е силата на съня и подсъзнанието
© iStock

Знаете ли колко велики изобретения са хрумнали на създателите им по време на сън?

Датският учен и създател на съвременната физика Нилс Бор насън разгадал структурата на атома, а Алберт Айнщайн установил връзката между пространството и времето.

Насън Дмитрий Менделеев видял и периодичната таблица, немският физик Карл Гаус открил закона на индукцията, австрийският генетик Грегор Мендел – закона на наследствеността, английският микробиолог Александър Флеминг измислил пеницилина.

На банкера и самоук археолог от Сан Франциско Хайнрих Шлиман му се присънило къде трябва да търси легендарната Троя, а итало-американският физик и Нобелов лауреат Енрико Ферми разкрил тайните на ядрения разпад по време на следобедния си сън.


12 ВЪПРОСА ЗА СЪНИЩАТА


Сед като сънувал човекоядци, които се опитвали да го вкарат в котел с кипяща вода, използвайки копия с отвор на върха, американският инженер Елиас Хоу измислил иглата за шевна машина, която познаваме и до днес. Компютърният специалист от Лаборатории „Бел“ Алан Хуанг няколко нощи поред сънувал как хора тичат по стълбището на сграда, блъскайки се. Но в един от сънищата те започнали да преминават един през друг. Хуанг успял да разшифрова посланието на интуицията си и осъзнал, че за разлика от електроните, фотоните могат да преминават един през друг. Така той измислил как електронните схеми на компютрите могат да се заменят с оптични.

Немският химик Фридрих Август Кекуле, изследващ молекулите на бензина, сънувал змей, захапал опашката си, който се върти в кръг. Така го осенила идеята, че молекулата на бензина, за разлика от тази на органичните вещества, има не линейна, а кръгла структура. Томас Едисън пък стигал още по-далеч. Вечер той съставял списък с въпроси, отговорите на които искал да получи насън. И ги получавал.

Още по етикети

сън , психология
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser