
Продукти:
40 г / 3 супени лъжици несолено масло
1 малка глава лук, нарязана на ситно
2 скилидки чесън, смлени
1/3 чаша брашно
2 чаши мляко
2 чаши пилешки бульон
2 чаши вода
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. черен пипер
800 г картофи, обелени и нарязани на кубчета Бележка 1
300 г броколи на розички
1 чаша настъргано сирене, чедър или друго по избор
Добавки за поръсване по избор:
Парченца бекон
Шалот/червен лук, ситно нарязани
Настърган кашкавал
Приготвяне:
Разтопете маслото в голяма тенджера на средно висока температура. Добавете лука и чесъна, гответе 3 минути или докато лукът омекне.
Добавете брашното и разбъркайте в лучената смес. Гответе 30 секунди.
Докато разбърквате, бавно налейте млякото и продължете да бъркате, докато се превърне в гъста гладка паста.
Добавете пилешки бульон, вода, сол и черен пипер. Разбъркайте, след което добавете картофите.
Оставете да къкри, след което регулирайте температурата, така че да къкри леко. Гответе 8 минути (без капак) или докато картофите са почти сварени, като разбърквате периодично.
Добавете броколите и разбъркайте. Гответе 2 минути (или докато броколите се сварят по ваш вкус), след което свалете тенджерата от котлона.
Добавете сиренето и разбъркайте.
Разпределете в купички и поръсете с добавки по избор.