Преминете към основното съдържание

Супермоделът от 90-те Татяна Патиц почина на 56 години.

Причината за смъртта все още не е обявена.

Татяна Патиц беше един от петте супермодела, включени в известната снимка на Питър Линдберг за корицата на английския Vogue от януари 1990 г. Тази историческа снимка възвести нова ера в модната индустрията и началото на появата на супермодели в световната поп култура. Патиц беше и един от любимите модели на Линдберг и именно той дава старт на нейната успешна кариера.

Родена в Хамбург от майка естонка и баща германец, Татяна се премества със семейството си в Сканер, крайбрежен град в южна Швеция, когато е много малка. На 17 години тя участва в конкурс за модели в Стокхолм.

Нейният типаж беше наречен символ на европейския шик и сравнен с Роми Шнайдер и Моника Вити.

„Тя беше по-малко забележима от своите връстници – по-загадъчна, по-зряла, по-недостъпна – и това имаше своята привлекателност“, казва за нея Ана Уинтур.

Патиц е позирал много пъти за Vogue, работила е с Хърб Риц и Патрик Демаршелие и е част от емблематичния музикален видеоклип на Джордж Майкъл „Freedom '90“.

За последен път тя се появи на публично място през октомври 2022 г., когато със и сина й присъстваха на светско събитие в Берлин.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser