Преминете към основното съдържание

Сърша Ронан е музата на Ван Гог в рисуван филм за художника

Първият в историята на киното пълнометражен филм с анимирани картини гълта 3 хиляди литра боя. Вижте как така актьорите "играят" в него!
Сърша Ронан в ролята на рисуваната Маргарет Гаше
Сърша Ронан в ролята на рисуваната Маргарет Гаше © "Киномания"

„Искате да знаете толкова много за смъртта му. Какво знаете за живота му?“, пита една от героините в хитовия филм „Да обичаш Винсент“. Думите са на Маргарет Гаше – музата на Винсент Ван Гог. И тъкмо за неговия живот разказва лентата, считана от критиците за истинско произведение на изкуството.

Защото това е не просто филм, а пълнометражна анимация от истински маслени картини, рисувани на ръка от стотици художници. За техни „модели“ пък служат истински актьори, избрани чрез кастинг така, че да приличат максимално на истински герои от картините на Ван Гог,

И Брон от "Игра на тронове" е тук

Ето как в каста на лентата попада Сърша Ронан, номинирана миналата година за „Оскар“ заради ролята си в „Бруклин“. В „Да обичаш Винсент“ я виждаме като Маргарет Гаше – муза на художника и дъщеря на д-р Пол Гаше, неговият лекар, който се грижи за Ван Гог в последните дни от живота му.

Самият Пол Гаше е изигран от Джером Флин, познат ни като Брон от хитовия сериал „Игра на тронове“. Актьорът Дъглас Паут пък влиза в образа на Арман Рулен – той и неговият баща са били близки приятели на Винсент. Имената им са свързвани с престоя на художника във френския град Арл (един от най-продуктивните му периоди).

За филма са използвани 3 хиляди литра боя

Всички тези хора са реални лица, позирали за известни картини на Ван Гог. И авторите на проекта не просто ги пресъздават, но и ги рисуват в стила на холандския гений.

За целта те първо заснемат сцените с приличащите на героите актьори. След което, кадър по кадър, всяка сцена е пресъздадена в общо 62 хиляди маслени рисунки, по които работят 124 художници от цял свят. Общото количество използвани бои е 3 хиляди литра. А времето, което им отнема, да нарисуват целия филм, е... 6 години!

©

Ако ги подредите една до друга на земята, няма да ви стигне територията на цял Лондон и ще трябва да използвате и тази на Манхатън включтелно.

"Истината е, че нямаме друг език, освен този на картините"

Всеки от художниците е преминал специално обучение, за да рисува в стила на великия Ван Гог. Сред тях е и една българка – художничката Елизабет Христова, която описва работата си по проекта като „тотална обсесия“. Елизабет създава близо 750 картини за лентата, които запълват една от общо 92-те минути на „Да обичаш Винсент“.

©

„Истината е, че нямаме друг език, освен този на картините“, пише художникът в последното си писмо до своя брат – Тео. Тъкмо това писмо, написано малко преди смъртта на Ван Гог, вдъхновява продукцията, разказват авторите ѝ – Дорота Кобела от Полша и британеца, носител на „Оскар“, Хю Уелчман.

Детективски сюжет ала film noir

Двамата издирват и други писма на художника, за да създадат детективски сюжет ала film noir и да се опитат да разберат повече за мистериозната смърт на един от световните гении в изкуството.

Интерпретацията им – истинско визуално пиршество, е първият в историята на киното пълнометражен филм с анимирани картини. И е най-вероятният носител на следващия „Оскар“ в своята категория. Със своя нестандартен и абсолютно иновативен подход, проектът вече спечели редица фестивални награди.

В рамките на родния „Киномания 2017“ можем да го видим на една-единствена прожекция – на 26 ноември, в зала 1 на НДК. През декември се надяваме да го гледаме отново, благодарение на разпространителите му у нас – „А Плюс Филмс“.


Вижте още: 

КАК СЕ СКИЦИРА ХАРАКТЕР

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser