Преминете към основното съдържание

Съвременната жена изяжда средно между 1,8 и 2,7 кг червило през живота си

И още 7 интересни факта за червилото
© iStock

1

Родината на червилото е Древен Египет. Жените го „приготвяли“ от водорасли, йод и бромин. Според някои Клеопатра използвала и червени буболечки, за да добие яркия цвят за устните си.

2

Първото червило е било под формата на стик. Изобретено е от арабския физик и химик Абу ал-Касим ал-Захрави (Абулкасис) през 10 век. В съставките на неговото твърдо червило имало и парфюм.

3

Кралица Елизабет I има голям принос за популяризирането на червилото, защото тя и придворните й дами оцветявали устните си със смес от пчелен восък и червен живачен сулфид.


              ИЗБИРАМЕ ИДЕАЛНИЯ ЦВЯТ НА ЧЕРВИЛОТО СПОРЕД ТОЗИ НА ЗЪРНАТА НИ


© iStock

4

Френски учени са изчислили, че Дон Жуан е изял около шест килограма червило, а съвременната жена изяжда средно между 1,8 и 2,7 кг червило през живота си, облизвайки устни.

5

Мерилин Монро е допринесла най-много за славата на ярко червените устни. 

© iStock


              ВИДЕО: КАК ДА СЛАГАМЕ ПРАВИЛНО ЧЕРВИЛО


6

Първото червило за целувки, което не се размазва и издържа изключително дълго, е изобретено от американския химик Хейзъл Бишъп през 1950 г.

7

По време на икономическа криза продажбите на луксозни червила се увеличават, показват изследванията на пазара. При Голямата депресия в САЩ продажбите на козметика са скочили с цели 25%.

© iStock

8

80% от всички жени в САЩ използват всеки ден червило. Това е с 10% повече, отколкото във Франция.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser