
Необходими продукти
3 с.л. сурови кедрови ядки
1 с.л. осолено масло
1 консерва отцеден и подсушен нахут
сол и черен пипер на вкус
1 с.л. пресен риган, нарязан
1 глава кейл, нарязан на ивици
4 чаши бейби рукола
4 моркова, нарязани на тънки кръгчета
1 бурканче сушени домати, изцедени от олиото и нарязани
1/4 чаша пресен копър, нарязан на едро
1/4 чаша пресен босилек, нарязан на едро
2 с.л. пресен чесън, нарязан на ситно
200 г фета сирене, натрошено
1 авокадо, нарязано на ивици
За дресинга:
сокът на 1 голям лимон (или на 2 по-малки)
2 с.л. ябълков оцет
1 с.л. мед
щипка едър червен пипер
Начин на приготвяне
Загрейте голям тиган на средна степен. Добавете кедровите ядки и ги оставете, като разбърквате често, докато станат леко златисти, за около 2-3 минути. Преместете ги в чиния. Към тигана добавете маслото, нахута, ригана, солта и черния пипер. Запържете, като разбърквате от време на време, докато нахутът се разпука, за около 5 минути. Отстранете от котлона. В голяма купа сложете кейла, руколата, морковите, сушените домати, копъра, босилека и чесъна. За да приготвите дресинга, смесете олиото от бурканчето сушени домати (или 1/3 чаша зехтин), пресния лимонов сок, оцета и меда. Овкусете със сол, черен пипер и едър червен пипер. Изсипете дресинга върху салатата, разбъркайте. Отгоре добавете нахута, сиренето фета и авокадото. Насладете се на салатата с чаша Совиньон блан.