Преминете към основното съдържание

Свещените етерични масла за изцеление на тялото, душата и духа

Кои са те, как са били използвани в миналото и как може да се възползваме от силата им днес – отговорите дава Альона Гъркова

© iStock

През вековете етеричните масла се утвърждават със своите лечебни свойства, способни да се справят с вирусни, бактериални и гъбични патогени. Съществуват многобройни клинични анализи, които научно доказват техните терапевтични свойства. Знаете ли обаче, че преди да се превърнат в лекарства, те са били използвани от векове в духовния свят?

Светите книги описват, че етеричните масла са влизали в употреба както за ритуали, така и за пречистване на места. В цивилизациите на Древния Изток царете и фараоните са се свързвали с боговете с помощта на етеричните масла. Разпръскването на ароматни масла е било ритуал в церемониите (освещаване, балсамиране и др.), а божествата винаги са били асоциирани с магични миризми. Етеричните масла са използвани и от древните лечители – шаманите, за изгонване на „злите духове” от хората.

Днес ние имаме нужда да прогоним не само злото, но и да сътворим добра съдба с ведър поглед, за да прогледнем с нови очи към синьото пролетно небе и светлия настоящ Великден. Едновременно като символ на вечността, възкресението и пречистването, етеричните масла се използват самостоятелно или в комбинация, за да дадат помазването, което ни свързва с божественото и разгръща любов и хармония. Ето какво разкриват древните книги за свещените етерични масла:

Смирна (Commiphora myrrha)

© iStock

Нейната смола (сълзи), след като изсъхне, кристализира. Тя олицетворява двойната символика на живота и смъртта и двойствеността на земния живот. Носи послание за освобождение. Представлява течащ живот, като поточе в планината. Смирната е едно от най-древните целебни ароматни вещества. Използвана е от древните египтяни за религиозни церемонии и кадения. В Трактата за Ароматите философът Теофраст описва Смирната като гореща и палеща. Смятана е от древните лечители за божествено ароматно дърво. Финикийската легенда разказва, че Смирновото дърво е отсечено наполовина, за да роди бог Адонис. Египтяните свързват Смирната с енергията на нощта.

Ароматът й символизирал земната двойственост - живот и смърт, ден и нощ, радост и тъга, здраве и болест. Вярвало се, че, вдишвайки аромата на Смирната, се освобождават сдържаните емоции - гняв, скръб, тъга.

Посланието на Смирната е избавление и изцеление. При вдишване успокоява страданието и безпокойството.

Атласки кедър (Cedrus atlantica)

Масло от Атласки кедър
Масло от Атласки кедър © iStock

Свещено дърво от библейски времена, кедърът заема важно място в религиозния живот, като символ на силата. Атлаският кедър е символ на нетленност и безсмъртие. Използвал се е в ритуалите за пречистване. Поради силата си за съхранение, египтяните и келтите употребявали екстракта му за балсамиране на мъртвите, както и за запазване на папирусите.

От древни времена се знае, че ароматът и вибрацията на кедъра въздействат върху ума и дават сила, смелост, осъзнатост и лекота. Насърчава ни да направим правилното нещо, когато е необходим избор. Вдишването на кедровото етерично масло е било свързвано със сила, навлизаща в тялото и психиката. Неговата енергийна стойност дава непоколебимо спокойствие. Полезен е за тези, които живеят в зависимост и не могат да казват „не“.

Сандалово дърво (Santalum album / spicatum)

Сандалово дърво
Сандалово дърво © iStock

Свещено дърво от Индия, което често се споменава в древните санскритски книги. Било е символ на раждането и появата на потомството. Вярвало се е, че вдишването му отваря слънчевия сплит и позволява преминаването на енергия към сърдечната чакра - мястото на любовта и отношенията с другите. Сандаловото дърво дарявало любов на човека към себе си.

Известно от хилядолетия със своите ароматни и пречистващи свойства, в миналото е било използвано като строително дърво за храмове. Сандаловото дърво символизира вътрешния мир и концентрацията и подпомага медитацията.

Канела (Cinnamomum zeylanicum)

Канела
Канела © iStock

Канелата стимулира добродетелите. Има пречистващи свойства. Подпомага развитието и увереността, успокоява и зарежда с енергия, дава усещане за щастие и вдъхновява и ражда креативност. Символизира сияние, физическа сила и вечен живот.

Ароматът й предизвиква незабавно събуждане и осъзнаване. В миналото се е използвала да повишава енергията, да съживява духовната сила. Лечителите вярвали, че канелата е лекарството, носещо пламтяща сила и слънчев огън.

Вечно зелен кипарис (Cupressus sempervirens)

Масло от кипарис
Масло от кипарис © iStock

Символ на безсмъртието, кипарисът е бил почитан от много цивилизации и украсявал много гробища в Средиземноморието. Това иглолистно растение се е превърнало в символ на вечен живот, възкресение и безсмъртие.

Кехлибарен амулет като кондензатор на енергия

© iStock

Кехлибарът представлява душевна нишка, свързваща космическата енергия с нашата индивидуална енергия. Близо шестстотин години преди Христа хората са открили магнетичните свойства на кехлибара. Кехлибарените амулети действат като кондензатори на енергия, "носят" памет и топлина.

<p>Альона Гъркова</p>
<p>Альона Гъркова</p>

АЛЬОНА ГЪРКОВА, по-известна като Доктор Аля, е магистър фармацевт и клиничен ароматерапевт. Вярва в превантивната медицина, йогата, природата и здравословната храна. Посветила се е на науката на етеричните масла, а също и на всевъзможните начини да помага на хората – с ценни съвети, опит, знания…

Коя съм аз? Вървя по пътеката на природата, за да търся ключа към здравето! Започнах с фармация и завършвам с медицина. Избрах да уча цял живот…

Какво научих? Че можем да живеем без лекарства в повечето случаи. Че никога не сме твърде стари, за да мечтаем.

Кои са най-добрите лекарства според мен? Въздухът е лекарство! Храната е лекарство! Блаженството е лекарство! Щастието е лекарство!

Какво е медицината? Превенцията.

Как бих лекувала? Човекът като единно цяло. Йогата лекува и душата и тялото, а етеричните масла са за симптомите, моите антибиотици и противовирусни субстанции. Те са магичен концентрат на природата, носят нейната мъдрост и хармония. Носят още знанието за медицината на древните лечители, но са потъпкани от синтетичната химия.

Какво лекуват етеричните масла? Всичко.

Може да следите съветите на Доктор Аля в нейния профил в Инстаграм.

Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser