Преминете към основното съдържание

Съвети от самураите: как да бъдем най-добрата версия на себе си

Състезаваме се с другите, със себе си, с времето... Но колкото и постигнати цели да имате, нищо не е така ценно както вътрешното чувство, че сте на прав път, казва психологът Ина Иванова*

© iStock

Иска ви се да постигате все повече и повече. И това е напълно разбираемо. Намираме се във време, в което се състезаваме непрекъснато. Състезаваме се с другите, със себе си, с времето...

Всичко около нас е ориентирано около бързането – бърза мода, бързи технологии, бързи кафета, които вземаме за път. Всичко около нас се стреми да спестява време или да ни подарява такова. Но всъщност разполагаме с все по-малко време, по-малко спокойствие и постепенно това ни отдалечава от онова, което сме. Тази вихрушка ни отдалечава от сегашния момент. Непрекъснато гоним задачи, планираме и организираме.

Но това дава ли ни истинско щастие? Помага ли ни да оценим тихия миг? Да вдишваме дълбоко и да знаем, че се намираме във вътрешен баланс с най-важния човек – самите ние.

В тази статия ще заемем мъдрост от философията на самураите за това, кое може да ни помогне да сме най-добрата версия на себе си през тази нова година. Да започнем едно ново начало, което е ориентирано не към това, да сме в непрекъсната гоненица с времето и борба с обстоятелствата. Ще направим планиране на невидимото за околните – нашите чувства и мисли. Така ще можем да постигнем баланс отвътре и това да подреди всичко около нас. Ще заемем от философията на самураите, за да да планираме най-удовлетворяващата си година до момента.

1. Спокойствие

Когато става дума за философията на самураите, може би първите думи, с които бихте ги асоциирали, са стратегия и битка. Всъщност, за да постигнат оптимална ефективност в своето представяне, те са се фокусирали върху това, „да бъдеш спокоен“. Нещо, което е в пълен контрапункт на настройката на съвременната жена в динамичното ежедневие.

Според самураите, когато се ориентираме към вътрешното си Аз, успеем да постигнем спокойствие на ума и се дистанцираме от това, което ни казват околните, ще можем да погледнем с хладен и логичен ум на случващото се. Това е тайната съставка на успеха в редица ситуации. От важни бизнес преговори до отношенията с околните като цяло. След изследване върху лимбичната система учените от университета Йейл заключават, че когато чувстваме, че губим контрол, това пряко влияе на работата на префронталния кортекс, като блокира дейността му. Иначе казано – когато сме неспокойни и извън контрол, губим възможността да мислим трезво.

2. Приемане

Когато не можем да променим ситуация или човек, единственото, което ни остава, е да ги приемем. Веднъж приели нещата такива, каквито са, много по-лесно ще можем да вземем решение дали искаме да продължаваме да сме част от тях, или да продължим в нова посока. Приемането ни дава свобода, която отнема цялото напрежение и стрес, че всичко зависи от нас.

3. Живот без самосъжаление

Самураите вярвали, че всичко се случва с причина. Миналото не може да се промени, но може да ни даде безценни уроци. Ако често потъвате в мисли за минали грешки и непрекъснато се самоанализирате до болка, знайте, че това само ви дърпа назад и не ви позволява да си дадете шанс да поемете в нова посока. Приемете случилото се и обърнете чисто нова страница. Няма по-подходящ момент за това от сегашния. Другата година по това време ще сте благодарни за избора, който сте направили днес.

4. Не се превръщайте в жертви на егото си

Ако твърде много мислите за това, как изглеждате, и сте в непрекъсната битка да постигнете определен вид в очите на околните, рискувате да загубите изцяло връзка със себе си. Този съвет от самураите няма как да бъде по-актуален в днешно време, когато се намираме в непрекъсната борба за постигане на перфектна визия и имидж. Улавяте ли се, че ежедневно се стараете да коригирате снимките, които споделяте в социалните мрежи? Да, напрежението да отговаряме на критериите на днешното общество, е огромно. Редица изследвания показват колко негативно влияе на психичното ни състояние цялото това състезание по перфектност.

5. Бъдете отворени за всичко ново

Самураите ни учат, че ако винаги сме с отворено съзнание за нови опции, това ще ни помогне по-лесно да забележим възможностите, които ни се предоставят. Това е безценна настройка, която буквално отваря вратите на света пред нас. Това може да се пренесе от отношенията с хората до заниманията, с които запълваме времето си. Не позволявайте рутината да ви завладее. Винаги може да научите нещо ново, да срещнете нов интересен човек, да посетите непознато място.

Какъвто и план да сте си направили за идната година, не забравяйте освен да планирате външно измеримите успехи, и да помислите за това, как искате да се чувствате отвътре. Колкото и постигнати цели да имате, нищо не е така ценно както вътрешното чувство, че сте на прав път. Усещането, че сте в мир със себе си. Когато подредите вътрешния си свят, ще привличате все повече положителни и вълнуващи случвания и хора. В психологията това се нарича още „самосбъдващо се пророчество“. Ако вярвате, че тази нова година ще е изпълнена с възможности, радост и щастие, то всичко около вас ще иска да ви докаже, че сте прави.

*Ина Иванова е организационен психолог и съосновател на „Наука за хората“, компания, специализирана в провеждането на обучения по ефективно общуване и невербална комуникация.

Защо постигането на целите ни не ни носи удовлетворение?

Вижте повече

Защо постигането на целите ни не ни носи удовлетворение?

Случва се постоянно - стигаме до желания успех, но все пак не се чувстваме щастливи

Още по етикети

психология
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser