Преминете към основното съдържание

Световният шампион по карате Надя Младенова със съвети за правилно бягане

Разговаряме с Надя за новите й обувки adidas UltraBOOST X, кога е най-добре да се тича и какво е нужно, за да си бегач
© личен архив

Някои от вас може да знаят Надя от блога й за здравословен начин на живот, съвети за хранене и тренировки. Тя е силов и кондиционен треньор, сертифициран специалист по спортно хранене по системата на Precision Nutrition, сертифициран инструктор по системата на IKFF за трениране с пудовки и специалист по Functional Movement Screen. 

Ние от ELLE се свързахме с нея, за да си побъбрим по женски за новите й обувки за тичане adidas UltraBOOST X и изобщо за бягането като спорт.

Запознавайки се с чаровната Надя, последното нещо, над което ще се замислите е, че всъщност, усмихнатата блондинка, която стои пред вас може да ви нокаутира с един замах. Надя освен всичките специализации е и дългогодишен национален състезател по Карате Шотокан. Тя е спечелила първо място на Световното първенство в Полша през 2014-а година. Активна, бъбрива и зареждаща с много енергия, ние ѝ задохме няколко въпроса за това върху какво трябва да се концентрираме, когато бягаме. 

© личен архив

ELLE: Какво е най-важното при бягането? 

- Това, което съм забелязаяла при бягането като цяло е, че хората го приемат като нещо естествено и че няма нужда от контрол от треньор. Все повече забелязвам как хората решават просто да излязат да потичат и така да си направят желаната тренировка или раздвижване. Това е супер, тъй като за тичането реално нямаш нужда от зала или уред или работно време, което дава едно страхотно усещане за свобода. Трябват ти само едни хубави маратонки и открито пространство. Техниката на бягане обаче много се подценява, а е адски важна и ако тя не бъде анализирана от адекватен треньор, с времето това може да доведе до претоварвания на връзки, сухожилия, глезени и до евентуална травма.

ELLE: Като човек, който се занимава интензивно със спорт, как избираш обувки за бягане?

- Аз избирам доста внимателно обувките, които ползвам за тренировки или бягане и определено съм натрупала доста опит в тестването на всякакви модели и разновидности през годините. Обувките са от изключителна важност за правилното и безопасно изпълнение на упражнениятза. Едни модели са по-добри за тренировки в зала, други за такива на открито. Нямам голям шкаф, пълен с обувки, и като цяло залагам на едни и същи марки, тествани във времето.

ELLE: Има ли подходящо време, в което е най-добре да се тича?

- Всяко време е подходящо за тичане. Аз например обожавам да тичам в дъждовно време, особено в планината! Трябва да се внимава със зимния период, единствено заради заледяването, заради което рискът от травми се увеличава.

© личен архив

ELLE: Обувките UltraBOOST X са създадени както за в градска, така и за извънградска среда. Ти къде предпочиташ да тичаш?

- За краткото време, в които ги имам, успях да ги тествам и в градска, и в извънградска среда и то с голямо удоволствие! Тествани са и на писта, и на асфалт, дори в планината. Качих ги дори до Орлово око – местност в Западните Родопи, на 1563 метра надморска височина, където определено не очаквах, че ще се справят толкова добре. Имам си обувки за планински преходи, но когато заминавах за този, доста бързах и ги забравих. Определено се притесних, че UltraBOOST X не са най-подходящите за моите offroad приключения. За мое щастие, се представиха отлично!

ELLE: Какво би посъветвала начинаещите жени бегачи?

- Бих ги посъветвала да се консултират с треньор, който се занимава с бегачи и който да оцени и коригира техниката им на бягане. Това би спестило адски много проблеми в дългосрочен план, тъй като лошата техника не винаги може да бъде усетена по време на самото бягане и може да доведе до травми.

ELLE: Кое е предимството да тичаш в обувките UltraBOOST X? 

- Усещам доста лекота на движението в сравнение с други модели на adidas. Определено offroad не е най-подходящото им предназначение, но дори и там се справиха страхотно. За бягане в градска среда, на стадион и на асфалт определено бих ги препоръчала.

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser