Преминете към основното съдържание

Световноизвестният фотограф Ранкин: "Ендометриозата не е само женски проблем, тя засяга всички"

Той засне серия от портрети на жени, страдащи от коварното заболяване, и ги събра в изложба "Отвъд невидимото". Вижте какво ни разказа самият Ранкин в ексклюзивно интервю за ELLE България
© RANKIN PHOTOGRAPHY LTD.

Може би е малко странно (а може би не е), че световноизвестният фотограф Ранкин решава да насочи професионалния си обектив към ендомериозата. Той приема поканата на компанията Standard Life и организацията Endometriosis UK да стане движещата сила в инициативата Beyond the Invisible или „Извън невидимото“. В нея той прави портрети на 15 жени от различни възрасти, раси и професии, страдащи от ендометриоза. Сред тях са и две много популярни във Великобритания лица – журналистките Джулия Брадбъри и Ема Барнет. Целта е повече от ясна – да се насочи вниманието на всички към това опасно заболяване, което засяга не само личния, но и социалния живот на много жени.


ТАЙНАТА НА ЖЕНСКИЯ... ХОРМОН


Специално за ELLE България Ранкин разказва повече за проекта Beyond the Invisible и защо му е на един мъж да се занимава с ендометриозата.

Защо реши да участваш в Beyond the Invisible?

От компанията Standard Life се свързаха с мен с предложението да направя проект за едно „невидимо“ заболяване. Щом разбрах концепцията и посланието на кампанията, веднага се съгласих. Дотогава не бях и чувал за ендометриозата, въпреки че това заболяване е много разпространено във Великобритания.

Наистина е странно мъж да обръща внимание на заболяване, което засяга само жени...

Всъщност аз съм точният човек, който трябва да го направи, защото именно мъжете не са и чували за ендометриозата. Никога не съм се притеснявал да говоря за „женски“ неща като цикъл например. Според мен ендометриозата не е само женски проблем, тя засяга всички. Аз съм тук, за да говоря за това заболяване. Проектът ме запозна с невероятни жени, които ми разказаха колко жестока е тази болест, как се отразява на целия им живот, въпреки че реално не се вижда.

Защо кръсти изложбата и портретите си Beyond the Invisible?

Защото така се предава основната идея на това ужасяващо заболяване. От него страдат близо 1.5 милиона жени във Великобритания и средно им отнема 7.5 години, за да получат диагноза. Много малко хора знаят за ендометриозата, за нея не се говори. Ние искаме това да се промени. Това заболяване причинява не само хронична физическа болка, то има ефект върху ума и емоциите на болните, също върху техните семейства. Тези жени нямат никаква подкрепа и това ги кара да се чувстват ужасно самотни и дори невидими. Много ме докосна това, че участничките в проекта ми благодариха, защото заради него най-после ще започнат да ги чуват и виждат.

Какво послание искаш да предадеш с тези снимки? На жените, а и на мъжете?

Толкова много жени страдат от ендометриоза – може би вашата сестра, дъщеря, майка, леля, братовчедка, приятелка или някоя друга дама в живота ви. Затова е време да започнем да говорим за тази болест.


ВИЖТЕ ЧАСТ ОТ УНИКАЛНИТЕ ФОТОГРАФИИ НА РАНКИН, ВКЛЮЧЕНИ В КНИГАТА МУ UNFASHIONABLE


Как убеди всички тези жени да се разкрият и да говорят за ендометриозата?

Организацията Endometriosis UK ги откри. Да се снимат и да говорят за заболяването си, беше доста болезнен процес за тях, защото те по принцип остават незабележими. А и често отношението на околните е доста пренебрежително. Но тези жени са изключително смели. Не само заради това, че застанаха пред моя обектив, но и заради начина, по който се справят с живота си.

А как привлякохте журналистките Джулия Брадбъри и Ема Барнет?

Джулия и Ема са жените, с които разговаряхме най-лесно. И двете се съгласиха веднага да участват и е наистина голям късмет, че са част от кампанията.


ТРЯБВА ЛИ МОДАТА ДА ПОКАЗВА САМО ИДЕАЛНИ ЛИЦА И ТЕЛА?


В Beyond Invisible участват и мъже, които са пряко ангажирани с ендометриозата. Беше ли трудно да ги убедите да застанат пред камерата?

Никак. Те познават добре заболяването и чувстват емпатия към всеки, който страда от него. Проф. Андрю Хорн е един от малкото специалисти по ендометриоза във Великобритания и той се е отдал на това, да разпространява информация за заболяването, да работи върху нови начини за по-лесна диагностика (в момента единственият вариант е чрез лапароскопска операция), а и да се търси по-ефективно лечение. Всички ние сме длъжни да се грижим за хората около нас, независимо от пола.

Коя лична история те докосна най-много?

Всички! Плакахме много по време на снимките. За мен едно от най-фрапиращите неща, които научих, бе това, как ендометриозата се отразява на всеки аспект от живота на тези жени.

Имаш ли близки, страдащи от ендометриоза?

Преди да започна да работя по този проект, нямаше да мога да отговоря, но Beyond the Invisible повдигна толкова много въпроси и даде на толкова много жени шанс да говорят за това. Сега мога категорично да кажа – да, познавам жени, болни от ендометриоза. И вие също познавате.

Кое е най-важното нещо, което научи за ендометриозата?

Да слушам и да вярвам на тези жени. Те изпитват убийствена болка, а всички казват, че това е просто менструация. Е, не е така!

Освен двете изложби в Лондон, които вече отминаха, планирате ли и още активности като част от проекта Beyond The Invisible?

Ще се радвам проектът да обиколи света. Освен това мисля, че трябва да се направи документален филм, който ще бъде полезен за всички жени, болни от ендометриоза. Включително и за тези, които не подозират, че я имат.

Вижте жените, които застават с лицата си в изложбата Beyond the Invisible в галерията.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser