Преминете към основното съдържание

Така и така сме си вкъщи, хайде да поразместим малко

Как да променим интериора у дома (без да купуваме нищо), за да противодействаме на скуката, еднообразието и депресията

© iStock

Не можем да излизаме свободно, чувстваме се като в затвор, а да гледаме и една и съща подредба на мебелите вкъщи седмици наред, сякаш ни потиска още повече. Като в черупка сме. Създайте си разнообразие, разчупете обстановката, префасонирайте дома си, без дори да е нужно да пазарувате мебели и материали.

„Развържете“ мебелите, пуснете ги по течението

Къде се намира диванът ви? Почти сигурно е, че е плътно долепен до стената. Е, време е за промяна. Издърпайте го в средата на стаята. Според някои интериорни дизайнери аранжирането на мебелите така, че от всичките им страни да има свободно пространство, а не просто да са струпани един до друг на най-дългата стена в стаята, говори за това, че нещата са целенасочено обмислени, че е вложена креативност. Освен това така се създава впечатление за по-голямо пространство. Можете зад дивана да поставите висок шкаф, където да подредите богато рамки и декоративни предмети. Ако все пак този ход ви се струва прекалено радикален или пък стаята е прекалено малка, достатъчно е да преместите дивана на друга стена.

Мебели с нова роля

Нали се сещате за онази снимка със стола, натрупан с дрехи – че всеки има един такъв в дома си? Е, нямаме предвид точно това, като казваме „мебели с нова роля“. Но да, можете да си поиграете, като смените функцията на някои по-малки мебели във вашия дом. Например табуретка може да стане нощно шкафче. Стол можете да превърнете в мини актуална библиотека, защото не знам за вас, но аз съм натрупала двайсетина книги, който чакат да бъдат прочетени в следвашите дни и седмици. Така като са на едно място, са ми подръка. Друга пък кула от книги (добре е да е стабилна все пак) може да се превърне в масичка за кафе. Или нещо друго...

© iStock

Голямата маса

Имате ли разтегателна трапезна маса? Ако имате, този параграф е за вас. Сега е моментът да се възползвате от максималните ѝ размери, независимо че няма да каните гости. Защото така тя може да се превърне в мултифункционална мебел – маса за хранене, маса за кафе, кулинарен кът, домашен офис, учебен и творчески кът за децата, библиотека... Ако е наистина голяма, можете да я разделите на зони. Не се притеснявайте, че така ще се заеме цялата стая, нали желанието ни в началото беше да внесем промяна, без да купуваме нищо ново? Ние добавихме и бонус мултифункционалност.

На бар като на бар

Сега, ясно е, че не можем да посещаваме любимите си барове, но пък защо да не си „извикаме“ някой от тях у дома с подръчни средства? Ако разполагате с бар количка на колелца и никога досега не сте я ползвали (или сте я ползвали често, но сега поради липсата на партита тя събира прах), то бъдете повече от сигурни, че нейното време е дошло. Вечер можете да си приготвяте коктейли там, а през деня да я превръщате в масичка за рисуване и всякакви творчески занимания на децата ви (като, разбира се, махнете преди това целия алкохол). Можете и да я местите от стая в стая, в зависимост от новата функция, която ѝ измислите.

Телевизорът да си знае мястото

Не е нормално през цялото време, докато си стоим вкъщи (което е постоянно), да бъде включен телевизорът. Ако той е в дневната ви, го заменете с някакво произведение на изкуството. Ако е в хола, нека да не е точно срещу дивана, защото това означава наистина непрекъснато погледите да са насочени към него. Ако е в трапезарията, положението е същото – не превръщайте вечерята в гледане на вечерните емисии новини, без дори да усещате вкуса на храната, която дъвчете. Не казвам да махнете изцяло телевизора от дома си, просто го сложете по възможност на място, което да не предполага нонстоп гледане на телевизия. Има много по-смислени занимания, на които бихте могли да се посветите. Изберете за телевизора определена зона, за да насърчите други дейности.

© iStock

Променете осветлението

Според интериорните дизайнери най-добрите простраства имат различни източници на светлина. Да, осветлението играе огромна роля в интериора. Ето защо е добре да не го пренебрегваме. Ако в стаята, в която прекарвате най-много време, ви липсва нещо, обърнете внимание на осветлението. Може би е време да промените нещо – да разместите лампи и мебели (например ако масата пречи, дори и малко, на подовото осветление), да сложите още осветителни тела, да получите различни нива на яркост. Вземете от другите стаи или проверете из шкафовете – навярно имате някоя лампа, която по някаква причина досега не сте ползвали.

Изкуството отива на разходка

Говорим за всякакви предмети на изкуството у дома, които лесно биха могли да разменят местата си. Картини на стената, свободно стоящи скулптури – просто ги преместете на други места. Не е нужно да пробивате нови дупки, можете просто да подредите някои неща върху различни повърхности – шкаф, камина, библиотека... И разбира се, бихте могли вие и/или децата ви да нарисувате/създадете нещо ново, което също да допълни арт атмосферата в дома ви. У дома всичките рисунки на дъщеря ми са налепени по стените и вратите, досущ като галерия е. Вариант е и закачането им на връвчици, като арт гирлянди. Аранжиране и арт терапия в едно.

GRL PWR у дома: 18 идеи, за да се разпознаете минимум в една

Галерия

GRL PWR у дома: 18 идеи, за да се разпознаете минимум в една

И защото 8 март не е зюмбюли в целофан, нито социалистически лозунги, които отдавна са отишли на боклука (каквото заслужава всеки анахронизъм), нито дори болен феминизъм....

Специалното място в дома, откъдето започват всички истории

Вижте повече

Специалното място в дома, откъдето започват всички истории

Не бързайте да си представяте стаята дрешник на Кари Брадшоу

Home office – стъпка по стъпка

Вижте повече

Home office – стъпка по стъпка

Как да създадем перфектния работен кът у дома?

Добре дошли в Огледалния свят!

Галерия

Добре дошли в Огледалния свят!

Този уикенд влизаме в ролята на Алиса. Предлагаме ви цяла колекция огледала, различни по размер, форма и като стил, от които да се вдъхновите. Дали ще...

Как да дадем нов живот на старите вещи и мебели

Вижте повече

Как да дадем нов живот на старите вещи и мебели

И заживели щастливо... отново

Още по етикети

дом , мебели , интериор
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser